Psikolog Öneri

Psikolog önerileri, destek aldığı psikologdan memnun kalan bireylerin çevreleri ve diğer bireyler için yaptığı psikolog tavsiye yönlendirmesidir.

Psikolog önerileri, internet ortamında denetim çok sağlıklı olmadığından hem doğru, hem de yanıltıcı olabilir. Bu yüzden, tüm danışan adaylarımıza psikolojik destek sürecine başlamadan ilgili psikoloğun profilini mutlaka okumasını, eğitim, uzmanlık ve donanımını irdelemesini tavsiye ediyoruz.

Psikolog önerisi, her hizmet alımında olduğu gibi iyi hizmet ve uygun bütçe kaygısıyla şekillenebiliyor.

Koronavirüs döneminde danışanlar açısından çok mühim hale gelen diğer faktörler ise ulaşım, yani eve veya işe yakınlık, klinik veya danışmanlık merkezinde alınan tedbirler, yüz yüze ve online psikolog seansında aynı etkin dinleme becerilerini kullanması olabiliyor.

Psikolog Önerileri Açısından Mesleki Eğitim Kriterleri

Psikoloğun yetkinliğine vurgu yaptıktan sonra lojistik faktörlere kısaca değindik…

Bir psikoloğa uzman psikolog veya klinik psikolog olarak danışmanlık ehliyeti veren sürecin nasıl şekillendiğine bakalım.

Psikolog unvanı 4 yıl süren psikoloji lisans eğitiminden sonra kazanılsa da eğitim durağan değildir; klinik psikolog olmak için akabinde 2 yıllık bir klinik psikoloji yüksek lisansı başlar.

Yüksek lisans “klinik psikoloji” odaklı olmak zorunda değildir; ancak bu durumda uzman klinik psikolog veya uzman klinik psikolog değil, psikolojik danışman olur.

Psikolog önerileri açısından dikkate alınması gereken diğer eğitim hususları ise yüksek lisansı müteakip kaç senedir uzman olarak mesleği icra ettiği, lisans/yüksek lisans dışında hangi terapi eğitimlerini (şema terapi, oyun terapisi, BDT) ve test eğitimlerini nereden, kaç saat aldığı ve bu eğitimlerin uygulayıcısı olduğuna dair sertifikalardır.

Diğer iki unsur da psikoloğun kendi psikolojik sürecinden geçmesi ve anonim vaka çalışmalarının yapıldığı süpervizyon uygulamalarına önem vermesidir.

Psikoloğun Uzmanlık Alanı ve Terapi Ekolü

Psikolog önerileri açısından dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biri de psikoloğun seçtiği alan (çocuk psikoloğu, ergen psikoloğu, yetişkin psikoloğu) benimsediği terapi ekolü (BDT, psikanaliz, eklektik) ve sizin ilgili terapi yöntemiyle ilerleme sağlamanızdır.

Terapi ekolleri, danışanın tedaviye ihtiyacına göre seans yapılandırılmasında büyük rol oynar.

Psikolojik danışmanlık ve psikoterapi merkezleri farklı terapi ekollerini benimseyen psikologlarla çalıştığından seçim açısından daha çok imkan sunabilir.

Psikolojik destek almak istenilen alan belirlendikten sonra, bu alanda gerek lisans ve yüksek lisans diplomasını almış, gerekse lisans eğitimleri dışında terapi ve test eğitimlerini (çocuk/yetişkin objektif ve projektif testler) süpervizyon eşliğinde alarak uzmanlığını tamamlamış, yeterli sayıda danışan görmüş ve danışanlarından olumlu geri bildirim almış olan psikolog tercih edilmelidir.

Örneğin, çocuğunuz için psikolojik destek almak istiyorsanız oyun terapisi alanında veya cinsel işlev bozukluklarıyla ilgili psikolojik destek almak istiyorsanız cinsel terapi alanında uzmanlığını tamamlamış bir psikolog tercihi uygun olacaktır.

Psikoloğun Hizmet Verdiği Kurum

Psikoloğun hizmet verdiği kuruma ilk adım atıldığında vergi levhası, diplomalar, vb. gibi resmi evraklara dikkat etmelidir.

KDV’ye tabii psikolog ücretleri ödenirken kurumun fatura sağlayabilmesi çok elzem bir kriterdir. Fatura verilmediği gibi bir açıklamada bulunuyorlarsa, nedenini sorgulanmalıdır.

Ruh sağlığı alanında maalesef psikoloji lisans mezunu olmadığı halde bu alanda kendini uzman olarak tanıtıp, psikolog/psikoterapist unvanını kullanarak yasadışı hizmet veren birçok kurum mevcut. Danışan adayları bunlara dikkat etmelidir.

Psikoloğun hizmet verdiği kurumda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise kurumda süpervizyon (psikologların, psikolojik destek sürecinde objektif kalabilmek ve alan bilgilerini sahada yetkin bir şekilde kullanabilmek için daha deneyimli bir psikoloğa başvurduğu denetleme süreci) eşliğinde çalışıp çalışılmadığının sorgulanmasıdır.

Psikolog Seçimi Yaptıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Psikolog önerileri ve araştırmalardan sonra destek almak konusunda seçim yapılan psikologla sağlıklı iletişim kurulması önemlidir; psikologlar yargılamak değil, irdelemek için soru sorarlar.

Psikologlar örneğin evliliğinizin devam edip etmemesi gerektiği konusunda bir tavsiye veya telkinde kesinlikle bulunmazlar. O durumun size ne hissettirdiğini, nasıl hareket etmeyi düşündüğünüzü sorarken benzer bir durum varsa buna atıfta bulunmaları size bir örüntü (pattern) göstermeyi amaçlar.

Türkiye’de destek süreci yeni anlaşıldığından bazen bir psikoloğa “sağ duyu”, “yol arkadaşı” “yaşam koçu” rolü yüklenebiliyor; bir psikoloğun özel hayatınızı sizin adınıza belirlemesi etik olamayacağı için böyle bir etkileşim söz konusu olduğunda psikolojik destek süreci danışan tarafından sonlandırılmalıdır.

Gizlilik, psikoterapinin temel yapıtaşlarından biridir. Seansta paylaşılan bilgiler (kişinin kendisine veya başkasına zarar vereceğini/verebileceğini belirttiği durumlar dışında) danışan-psikolog arasında kalmalıdır. Aksi takdirde terapötik ilişkinin bozulacağı gibi danışanın psikolojik desteğe olan inancını da kaybetmesine yol açar.

Psikoterapi sürecinin önemli bir diğer temeli ise ciddiyettir. Psikolog, “10 saatlik bir seans paketi oluşturalım, bu paket sonunda kesin sorununuzu çözmüş oluruz’’ vb. cümleler kuruyorsa güvenirliği sorgulamak gerekecektir.

Ruhbilim alanı, danışana kesin sonucun ne zaman oluşacağı gibi yanıtlar vermez; çünkü psikolojik desteğin bir reçetesi yoktur, seans yapılandırması ve süreci bireyden bireye değişkenlik gösterir. Bazı terapi ekollerinin 3 ay-6 ay içinde tamamlanması gibi durumlar o metoda ilişkin istinadır.

Konuşma terapisi gerçekleştiren psikologlar iş birliği halinde oldukları psikiyatri alanının sınırlarını mutlak kabul ederler; çeşitli uzmanlardan destek alan danışan psikiyatrik bir ilaç kullanıyorsa, bu ilaç konusunda devam kararını verecek olan psikolog değil, mutlaka ilacı yazan psikiyatristtir.

Psikolog Önerileri için Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi

Psikologlar aldıkları eğitim ve terapi ekolüne göre parasal kazancı değil, danışanın iyiliğini öncelik görür; mesleki etik kurallarını ihlal etmeden psikolojik destek sürecini devam ettirebilen psikolog güven yaratır. Destek alınacak uzmanın sosyal medya profili, belirli sitelerdeki yorumları tek başına yeterli olmayacağından, kurumsal yapı, kadro ve referans olan kişiler gibi faktörler bütüncül değerlendirmelidir.

Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi olarak, destek talebinde bulunan danışanlarımızı, talep edilen destek doğrultusunda alanında yetkin, uzman psikologlarımıza yönlendiriyoruz. Psikolog önerileri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Neden Biz?

Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.

Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.

Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

👇

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Melisa İrem Çiçek

Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.