Çocuk Psikoloğu

Çocuk danışmanlığının ve çocuk psikoloğu desteğinin bireyin erken gelişimi bakımından kritik önemi olduğunu söyleyebiliriz.

Çocuk psikoloğu, yaşam boyu süren gelişimin temellerini oluşturan çocukluk döneminde çocuklara psikolojik destek sağlayan ve onların gelişimsel basamakları doğru tırmanmasına yardımcı olan uzmandır.

Her çocuğun ihtiyaçları, kişiliğine ve yaşına göre değişim gösterir. Bunun için alanlarında uzman psikologlar, çocukların bu bireysel ihtiyaçlarına uygun bir terapi süreci yürütürler.

Eğer siz de çocuk psikoloğu konusunda destek almak istiyorsanız yüz yüze veya whatsapp görüntülü konuşma üzerinden ücretsiz 15 dakikalık ön görüşme randevusu alabilirsiniz.

Neden Biz?

Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.

Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.

Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

👇

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Çocuk Psikoloğu Kimdir ve Nasıl Olunur?

Bir çocuk psikologu, lisans eğitimlerinin ardından çocuk psikolojisi üzerinde uzmanlaşır.

Çocukların fizyolojik ve gelişimsel basamakları konusunda yetkinleşen çocuk psikologları, farklı yaklaşım yöntemleriyle terapi yapabilir. Danışan çocukların ihtiyacına uygun süreç, uzman tarafından belirlenerek uygulanır. Süreç boyunca terapi, konuşmayla ilerletildiği gibi oyun üzerinden de yönetilebilir.

Farklı oyuncaklar ve materyallerin kullanımıyla çocuğa uygun bir iletişim dili kullanılır. Zaman zaman öykü anlatımı da terapiye dahil edilebilir.

Terapi sürecinin uzunluğu, çocuğun ihtiyacına uygun olarak belirlenmektedir. Gereken durumlarda aileyle görüşme de sağlanabilmekle birlikte, terapi sürecinde etik ilkeler sebebiyle mahremiyet korunmaktadır. (bkz. çocuklarda mahremiyet eğitimi)

Terapide çocuğun duygu durumlarında, düşüncelerinde, davranışlarında ve iletişim becerilerinde olumlu gelişme sağlanması hedeflenir. Çocukta herhangi bir belirti gözleniyorsa, bu belirtilerin azaltılması ve üstesinden gelinmesi de amaçlar arasındadır.

Gelişim yaşam boyu süren bir süreç olsa da, gelişimin en hızlı olduğu dönem şüphesiz çocukluk dönemidir. Doğumundan itibaren çocuk bilişsel, duygusal, fiziksel, davranışsal ve sosyal değişim süreçleri içine girer. Bu süreçlerde ortaya çıkabilecek olası sorunların farkına varabilmek ve sorunun çözümüne yönelik adımlar atabilmek için psikolojik destek almak gerekebilir.

Çocuklarla yapılan psikoterapi, duygusal, gelişimsel ve davranışsal sorunlar yaşayan çocukların duygu, düşünce ve davranışlarında değişim yaratmayı hedefleyen bir süreçtir.

Çocuk Psikolojisi

Çocukluk, bireyin hayatında çok etkili ve bütün şemaların temelinin atıldığı çok önemli bir dönemdir. Çocuklukta deneyimlenen çok önemli ya da çok önemsiz diye nitelendirebileceğimiz tecrübeler, yetişkin hayatımızda nasıl davrandığımızı ve nasıl hissettiğimizi belirler.
Çocuk psikolojisi, bireylerin doğumdan itibaren ergenliğe kadar geliştiği, değiştiği süreçleri ve bu süreçte nasıl değişim sağladıklarını kapsayan ve bu değişimlerin bilinçaltı ve bilinç düzeyinde nasıl meydana geldiğini açıklamaya çalışan bir alandır.
Bir çocuğun anormal ve normal davranışlarını anlamak, anne-babaların çocuklarıyla en iyi şekilde nasıl iletişim kuracaklarını ve daha sonrasında bu iletişimin korunmasını sağlamak açısından çok önemlidir. Ebeveynler çocuklarının davranışlarını, düşüncelerini ve hislerini anlaması, çocuklarının duygularını yönetmesine ve onların çeşitli savunma mekanizmaları oluşturabilmesi açısından da oldukça önemlidir. Tüm bunlar çocuğun gelişim aşamasında gelişmesine ve ilerlemesine yardımcı olur. (Bknz: her gelişim ilerleme değildir.)
Çocukluk psikolojisi kapsamında ele alınan bazı alanlar genetik, çevresel etkenler, doğum öncesi gelişim, kişilik gelişimi, fiziksel gelişim, sosyal gelişim, dil gelişimi, bilişsel gelişimi, cinsel ve duygusal gelişimi içermektedir. Bir çocuk zihni boş bir tablet gibidir, içini nasıl doldurursanız öyle şekil alır. Gelişen ve büyüyen çocuk psikolojisi, tahmin edilen ya da söylenenden çok daha karışıktır. Bundan kaynaklı çocuk psikolojisini anlamak için çaba sarf etmek gerekli hale geliyor.
Çocukluk, değişim ve gelişimlerin çok aktif ve hızlı şekilde gerçekleştiği bir dönemdir. Çocuk fiziksel olarak gelişim gösterir ve aynı zamanda da bilişsel yetenekleri de gelişir. Çocuk büyüyüp gelişirken aynı zamanda da çevreyi etkili bir şekilde manipüle ve kontrol etmeyi öğrenir. Bir çocuğun öğrenmesi gereken önemli davranışlardan biri de diğer ötekiler tarafından nasıl kabul göreceğidir. Anlamlı ve yakın ilişkilerin gelişim göstermesi gerekir. Çocuk kendini yakın hissettiği kişilerle geliştirdiği duygusal bağlar ve özellikle annesi veya birincil bakım vereniyle geliştirdiği bağ, bağlanma olarak adlandırılır ve çocuk annesiyle nasıl bağlanmışsa, hayatına giren tüm insanlara da o bağlanma türüyle bağlanır.
Çocuk aynı zamanda çevrenin ürünüdür. Çeşitli kuramcılara göre çocukluk dönemlere ayrılmıştır ve herhangi bir dönemde saplanma yaşanabilir. Saplanmaya çeşitli olaylar neden olabilir. Örneğin; aile fertlerinden birinin kaybı, ebeveyn ayrılığı, kardeş doğumu, aile içi şiddet, çocuğun istismar ya da ihmal edilmesi, taşınma ve okul değişimi sayılabilir. Bu gibi saplanmalar; korku ve kaygıya, yeme bozukluğuna, regresyona- yaşına uygun olmayan davranışlara- parmak emme, alt ıslatma benzeri farklı şekillerde ortaya çıkar.
Çocukluk dönemi bozukluklarına erken müdahale uzun süreli tahribatı en aza indirgemek için çok önemlidir. Çözüm getirilemeyen çocukluk problemleri yetişkin hayatına uyum sağlamayı olumsuz şekilde etkiler.

Çocukluk Dönemi ve Gelişim

Gelişim yaşam boyu süren bir süreç olsa da, gelişimin en hızlı olduğu dönem şüphesiz çocukluk dönemidir.

Doğumundan itibaren çocuk bilişsel, duygusal, fiziksel, davranışsal ve sosyal değişim süreçleri içine girer. Bu süreçlerde ortaya çıkabilecek olası sorunların farkına varabilmek ve sorunun çözümüne yönelik adımlar atabilmek için psikolojik destek almak gerekebilir.

Çocuklarla yapılan psikoterapi, duygusal, gelişimsel ve davranışsal sorunlar yaşayan çocukların duygu, düşünce ve davranışlarında değişim yaratmayı hedefleyen bir süreçtir. Amacı çocuğun yaşadığı belirtileri azaltmak ve yaşanan belirtilerin ortaya çıkmasına yol açan faktörleri tespit edip onlarla baş edebilmektir. Bu sayede çocuğun kaliteli bir yaşam sürmesine katkıda bulunur.

Sorunlar ortaya çıktıktan sonra destek alınacağı gibi, sorunlar oluşmadan önce de önlem almak ve bu sayede yaşam kalitesini sürdürebilmek için de destek almak gerekir.

Çocuk Psikoloğu Hizmeti

Çocuk psikoloğunun ve çocuk danışmanlığının amacı çocuğun yaşadığı belirtileri azaltmak ve yaşanan belirtilerin ortaya çıkmasına yol açan faktörleri tespit edip onlarla baş edebilmektir. Bu sayede çocuğun kaliteli bir yaşam sürmesine katkıda bulunur. Sorunlar ortaya çıktıktan sonra destek alınacağı gibi, sorunlar oluşmadan önce de önlem almak ve bu sayede yaşam kalitesini sürdürebilmek için de destek almak mümkündür.

Çocuklar psikoloğu hizmetleri kapsamında 2-12 yaş aralığındaki çocukların ruh sağlığını korumaları, yaşadıkları duygusal, gelişimsel ve davranışsal sorunların üstesinden gelmeleri, yaşamda gerekli olan becerileri kazanmaları ve sağlıklı gelişimlerinin desteklenmesi için profesyonel destek sağlanmaktadır.

Bu bağlamda, çocukların yaşamında en önemli destek kaynağı olan ailelerle de çalışarak onları da sürece dahil etmektedir.

Amaç, ebeveynlerin tek başlarına mücadele etmekte zorlandığı problemlerin üstesinden gelmeleri için onlara destek olmaktır.

Tecrübeli, donanımlı, samimi ve ilgili bir uzman desteğiyle ailelerin ve çocukların keyifli bir yaşam sürmeleri, kendilerini iyi hissetmeleri ve yaşam kalitelerini arttırmaları hedeflenmektedir.

Çocuk Psikolog Danışmanlığı Alınabilecek Durumlar

Çocukluk çağı, bilişsel ve fizyolojik büyümenin oldukça yoğun olduğu bir dönem olduğundan dolayı bu süreçlerin sorunsuz ilerlediğine ve çocuğun gerekli psikolojik desteği aldığına emin olmak için çocuk psikologlarından destek alınabilir. Kısacası çocuklarla psikolojik destek almak için çocuğun herhangi bir davranış bozukluğu veya psikolojik/sosyal zorluklar yaşamasına gerek yoktur. Bunun yanı sıra çocukluk döneminde yaşanan sosyal problemler, aile içinde doğum, ölüm, boşanma gibi sebeplerden oluşan değişim durumları, duygu durum bozuklukları ya da dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi durumlarda çocuk psikoloğu hizmetine başvurulmaktadır. Ayrıca çocuklarda alt ıslatma davranışı, dikkat eksikliği, iletişim sorunları, fobiler, tırnak yeme problemi, uyku ve yeme bozuklukları, çalma davranışı, travma, okul problemleri gibi durumlar gözlemlendiğinde de çocuk psikologlarına danışılabilir.

Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi’nde verilen psikolojik desteklerden biri de çocuk psikolog desteğidir. Psikolojik sağlamlığın korunması ve gerekli desteğin verilmesi konusunda ebeveynlere ışık tutan uzman kadromuzla 2-12 yaş aralığındaki çocuklara merkezimizde terapi veriyoruz. Ücretsiz 15 dakikalık ön görüşmeyle çocuğunuzun temel terapi ihtiyaçları belirlenerek yol haritası çizilir. Pendik ve Kadıköy’de bulunan ofislerimizde gelişimsel sorunlardan dikkat ve davranış sorunlarına kadar birçok alanda çocuk psikoloğu danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Merkezimizde destek alabileceğiniz konulardan bazıları alt ıslatma ve dışkı kaçırma, gelişim geriliği, dürtüsellik, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, öğrenme güçlüğü, öfke ve saldırganlık, yalan söyleme, travma, çocukluk depresyonu, mutsuzluk, çalma davranışı, kardeş kıskançlığı, ölüm ve yas süreci, ailede boşanma ve ayrılık, iletişim problemleri, özgüven eksikliği, içe kapanıklık, fobiler, tırnak yeme ve parmak emme, yeme ve uyku bozuklukları şeklinde sıralanabilir.

Başlıca kategoriler ve sorunlar:

Bebeklik

  • Alt Islatma (Enuresis)
  • Dışkı Kaçırma (Enkopresis)
  • Çocuklarda Gelişim Geriliği

Karakter Oluşumu ve Sorunlar

  • Çocuklarda Dürtüsellik
  • Çocuklarda Dikkat Eksikliği
  • Çocuklarda Hiperaktivite
  • Çocuklarda İnatçılık
  • Çocuklarda Öfke ve Saldırganlık
  • Çocuklarda Davranış Bozuklukları
  • Çocuklarda Yalan Söyleme
  • Çocuklarda Çalma
  • Mutsuzluk
  • Çocukluk Depresyonu
  • Travma yaşantıları
  • Çocuk İstismarı

Aile

  • Aile ilişkilerinde problemler
  • Kardeşe hazırlık
  • Kardeş Kıskançlığı
  • Kardeşle ilişkiler
  • Anne bağımlılığı
  • Anne baba ayrılığı
  • Ailede ölüm ve yas süreci

İletişim ve Yaşam

  • İletişim sorunları
  • Kendini ifade etmekte zorluk
  • Özgüven eksikliği
  • Çocuklarda içe kapanıklık
  • Sosyalleşme sorunları
  • Arkadaş ilişkileri
  • Çekingenlik ve utangaçlık
  • Çocuklarda İçe Kapanıklık
  • Fobiler, Korkular, Kaygılar
  • Tırnak Yeme ve Parmak Emme
  • Çocuklarda Tikler
  • Çocuklarda Uyku Bozuklukları
  • Çocuklarda Yeme Bozuklukları

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.