Cinsel Terapi

Cinsel Terapi Nedir?

Cinsel Terapi, cinsel ilişkide sorunları olan, cinsel işlev bozuklukları yaşayan ve bu problemlerin beraberinde ilişkilerinde yeterince doyum alamayan bireylerin başvurduğu süreci tanımlar.

Cinsel terapi kadın veya erkek olarak kişinin kendi cinsel kimliğini kabul etmesine, cinsel kimliğine uygun ve etkin davranışlar göstermesine, çiftlerin cinsel iletişimlerinin kalitesini artırmalarına ve ilişki içinde kendilerini rahat hissetmelerine yardım etmeyi amaçlar.

Eğer siz de cinsel terapi desteği almak istiyorsanız yüz yüze veya whatsapp görüntülü konuşma üzerinden ücretsiz 15 dakikalık ön görüşme randevusu alabilirsiniz.

Neden Biz?

Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.

Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.

Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

👇

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Evlilikte Cinsellik

Cinsellik Nedir? Cinsel Terapi

Cinsellik ‘seks’ kavramını da içinde barındıran zengin bir kavramdır. Halk dilinde cinsellik kavramı sadece seks olarak tanımlanabilmektedir. Cinselliğe sadece seks gözüyle bakılması doğru değildir.

Evlilikte Cinsellik Nedir ve Cinselliğin Etkileri Nelerdir?

Evliliklerin genelinde çiftler cinselliğin ne demek olduğunu bilmediğinden dolayı, cinsellik seks olarak tanımlanmaktadır. Fakat evlilikte cinsellik; Giyim, kişilik, ses tonu gibi bir çok etkeni kapsar. Seks yapmak elbette ki her yetişkin bireyin en temel hakkı olarak görülmektedir. Fakat seks yapmak istemenin evlilikte karşılıklı olması daha da önemlidir. Eşlerden biri bunu bir sorumluluk veya görev olarak algılamaya başladığı zaman evliliklerde ister istemez çatlamalar meydana gelebilir. Cinsellik kavramını evlilikte olabildiğince dolu dolu yaşayabilmek adına ve taraflar cinselliği en başta konuşarak ele almalıdır. Ele alınan cinsellik her zaman evliliği olumlu etkiler. Cinsellik her bir birey için farklı bir yer kapsamaktadır. Örneğin: erkekler için öncelik çoğu zaman cinsel yaşamları olabilmektedir. Fakat kadınlar için aynı durum söz konusu olmayabilir. Bu da bireyden bireye cinselliğe verilen öneme göre değişkenlik göstermektedir. Evlilikte bulunan cinsellik hem duygusal hem de fiziksel bağı daha da güçlendirmektedir. Bireylerin cinselliğe verdiği öneme göre bir yol izlenmelidir. Bir taraf çok istiyor ve diğer taraf aynı duygular içerisinde değilse bunun yolu karşı tarafı etkisi altına alıp ısrar etmek değildir. Doğru bir iletişim tekniğiyle cinsellik diğer birey için de tercih edilebilir bir konuma taşınabilir. Kısaca evlilikte cinsellik iletişimle çok daha doğru bir şekilde var olabilmektedir. Cinsellik bir evliliğin temelinde var olmaktadır. Evlilik sürecinde ortaya çıkan haz durumundan çiftlerin karşılıklı olarak verim alabilmeleri için eşlerin cinsel yaşamlarını olabildiğince farkına vararak ve iletişim kurarak yaşamalıdır.

Cinsel Terapi

Evlilikte Karşılaşılan Cinsel İsteksizlik Durumunda Ne Yapmalıyız?

Öncelikle partnerler kendi arasında bu konu hakkında konuşmalıdır. Aşılacak bir durum varsa etkili ve doğru iletişim sayesinde cinsel isteksizliğin kaynağı bulunabilir. Fakat cinsel isteksizlik çok derin bir konu olduğundan kaynaklı çiftler baş edemeyerek cinsel terapi alma kararı da alabilmektedir.

Evlilikte Cinselliğin Olumlu İlerlemesi İçin Ne Gereklidir?

Çiftler en başta doğru bir iletişime ihtiyaç duyulmaktadır. Konuşulmayan cinsellik bastırılmış cinsel hazlar veya cinsel mitler barındırıyor olabilmektedir. Partnerlerin birbiriyle gerçekleştirdiği iletişim sonucu evlilikte yer alan cinsel problemlerin ortadan kalkması durumu veya var olan engellerin aşılması için destek alınması durumu ortaya çıkar. Çiftler arasında en gerekli araç her zaman iletişimdir.

Cinsel Terapi Neden Gereklidir?

Cinselliğe ilişkin ortaya çıkabilecek sorunlar ilişkide, evlilikte uyumun sürdürülmesini zorlaştırabilir. Yapılan araştırmalar cinselliğin evlilik ve ilişki doyumunda önemli bir yeri olduğunu göstermiştir. Cinsel terapi yardımıyla, ilişkiyi sağlıklı bir biçimde sürdürme motivasyonlarını kaybetmiş çiftler için hem bireysel hem ilişkisel çalışılmaktadır.

Terapi sürecinde hem fiziksel sorunlar üzerine yoğunlaşılmakta hem de çiftin ilişki doyumunu etkileyen diğer faktörlere (sevgi, güven, anlayış vb.) bakılmaktadır.

İlişki doyumunu etkileyen, cinsel yaşantıyı azaltan kaygılar gündeme getirilebilir. Cinselliğe ilişkin kaygılar üzerine konuşulması, nedenlerinin arşatırılması da sürecin işleyişine dahildir. Bireyin cinsel terapi için başvurduğunda getirdiği problemin anlaşılması ve terapi sürecinin planlanması için terapist varsa organik nedenleri anlamak adına danışandan tetkik yapmasını isteyebilir.

Bu değerlendirme sonucunda varsa organik nedenler için doktor tedavisi yapılırken eş zamanlı olarak cinsel terapiye devam edilir. Cinsel terapi için başvuran danışanların bireysel öyküleri alınır, ihtiyaç duyulduğunda cinsel terapiye eşlik edecek bireysel psikoterapi desteği almaları istenebilir. Cinsel terapi seanslarında terapist, danışan veya danışanlara cinsel eğitim temelinde bilgilendirmeler yapmakta, ev ödevleri – egzersizler vermekte, diyalog eşliğinde süreci yürütmektedir. 

Cinsel Terapi Nedir?

Cinsel Terapi Nedir? Ne Değildir?

  • Cinsel terapiye başvuran hastaların bedensel muayenesi terapist tarafından yapılmaz. Terapist organik bir neden olup olmadığına bakmak için hastayı gerekli tıp polikliniklerine tetkik yaptırması için yönlendirir.
  • Cinsel terapide eğer kişi partneriyle beraber gelmişse ihtiyaç duydukları bilgileri edinir ancak verilen egzersizler terapist eşliğinde yapılmaz.
  • Cinsel terapist hastasını cinsel yaşantısından dolayı yargılayan biri değildir. Terapist koşulsuz saygı duyandır. Cinsel terapiye başvurduğunuzda terapist sizi (örneğin cinsel fantezileriniz için) yargılamaz.
  • Cinsel terapide her hasta için uygulanabilen tek ve doğru bir metot yoktur. Terapi süreci danışanın ihtiyaçlarına, getirdiği problemin düzeyine ve eşlik eden diğer faktörlere bakılarak planlanır.
  • Cinsel terapi tamamıyla iyileşme garantisi vermez. Hemen sonuç almak yanlış bir beklentidir. Sabırlı ve istekli olmak gerekir. Terapide tedavi edilen durum farklı etmenlere bağlı olarak (örneğin yaş, fiziksel hastalıklar, ruhsal sorunlar, partner tutumu vb.) tekrarlayabilir. Cinsel terapi yüksek oranda başarıya ulaştırır ancak cinselliğin yanında eşlik eden ruh sağlığı ile ilgili sorunlar varsa bunlarla ilgili de destek alınmalıdır.

Cinsel Terapinin Kökenleri

Cinsel terapinin gelişimi ve cinsel bozuklukların kavramsallaştırılması 1960’tan önce psikanalitik temellerle başladı. 1966 ve 1970’te Masters ve Johnson tarafından sunulan belirli davranışsal terapötik tekniklerin geliştirilmesiyle gelişti. Bu yaklaşımları temel alan Helen Singer Kaplan, bu iki önemli hareketi 1974’te The New Sex Therapy adlı kitabıyla birleştirdi. 1970’lerde cinsel bozuklukların tedavisi için Gestalt, Akılcı Duygusal ve Hümanist Terapiler gibi başka teknikler ortaya çıktı. 1960’lardan 1970’lere kadar olan cinsel devrim, ‘normal’ cinsel tepkiden sapma olarak bozukluğa odaklananlardan, tüm insanların cinsel aktivitelerini iyileştirmeyi amaçlayanlara kadar, cinsel terapinin üretken bir şekilde gelişimini teşvik etti [1]. 

Görüldüğü üzere cinsel terapinin gelişiminden önemli kuramların rolleri yadsınamaz. Cinsel bozuklukların kavramsallaştırılması, tekniklerin geliştirilmesi farklı kuramların bakış açısıyla zenginleştirilmiştir. Günümüzde de bu alanda çalışan araştırmacılar cinsel işlevlere dair bozukluklara odaklanmakta ve çözümler üretmektedirler. Yaygın cinsel sorunları daha iyi anlamak için Cinsel Sorunlar ve Psikoloji adlı yazımızı okuyabilirsiniz. 

Cinsel Muayene

Cinsel terapi sürecine başlamanın ön koşulu olarak cinsel terapiye başvuran kişinin üroloji ya da jinekoloji muayenelerini tamamlamış olmaları beklenmektedir. Yaşanılan problemin fizyolojik bir alt yapısı olmadığının sonucuna varıldığında cinsel terapi seanslarına başlanabilmektedir. Cinsel terapiye başvuran kişinin partneri varsa partneriyle sürece başlaması, tedavi sürecini desteklemesi bakımından tavsiye edilmektedir. İlk değerlendirme seansında çiftlerle birlikte görüşme yapılır, ardından çift ile ayrı ayrı görüşmeler yaparak yaşadıkları sorunun öyküsü alınır ve akabinde çift ile tekrar görüşülerek terapinin çerçevesi noktasında bilgilendirme yapılır. Gelecek seanslarda cinsel mit olarak ifade edilen, çiftlerin bu zamana kadar doğru olarak kabul ettiği yanlış bilgiler değerlendirilip, yanlış cinsel bilginin yerine doğru bilgi konulur. Cinsel bilgi eksikliği giderilir. Cinsel bölgelerin anatomisi ve cinsellik kavramı anlatılır. Akabinde ise çiftin özgün sorunlarına ve kişilik özelliklerine uygun bibliyoterapi ve ödevler verilerek cinsel terapi uygulanır.

Cinsel Terapi Neler Sunar?

Cinsel terapide; cinsel isteksizlik, cinsel tiksinti bozukluğu, cinsel fobiler, orgazm sorunları, vajinismus, disparoni (ağrılı cinsel ilişki), erken boşalma, ereksiyon (sertleşme) bozukluğu, geç boşalma ve hiperseksüalite tedavi edilmektedir. Fakat bu zamana kadar cinsel terapi desteği almak isteyen bireyler gözlendiğinde, kişilerin psikolojik ya da fizyolojik bir problemlem yaşamadıkları, yaşadıkları sorunun kaynağının ağırlıklı olarak cinsel bilgi eksikliği, cinsellikle ilgili yetersiz ve yanlış inanışlar, yanlış ya da yetersiz deneyimden ileri geldiği gözlenmiştir. Bu tür sorunlar birkaç seanslık danışmanlık desteğiyle kolayca giderilmektedir. Dolayısıyla kişilerin kendilerine cinsel işlev bozukluğu tanısı koymadan önce, yaşadıkları problemin niteliğini öğrenmeleri açısından uzman desteği almaları önerilmektedir.

Cinsel terapi, disiplin ve istikrar gerektiren bir süreçtir. Çiftin düzelme isteği ve çabasının tedavinin başarı oranı çok yükselttiği yadsınamaz bir gerçektir. Cinsel işlev bozukluğu kader değildir. Uygun müdahale teknikleri ve gösterilen ihtimam ile çözümü mümkündür.

Cinsel Terapi desteği için kurumumuzla iletişime geçebilirsiniz.

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Hatice ALTIN

Kaynakça

[1] Walker, L. M., & Robinson, J. W. (2012). Back to the basics: Origins of sex therapy, sexual disorder and therapeutic techniques.

https://cetad.org.tr/

Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.