cinsel tiksinti

Cinsel tiksinti bozukluğu, DSM-IV-TR’ye göre cinsellikten tiksinti duyma bozukluğu cinsel ilişkiye karşı duyulan aşırı tiksinti olarak tanımlanabilir.

Genital birleşme veya cinsellik fikri kişiye aşırı kaygılanma, korkma ve iğrenme hisleri verebilir. Cinsel ilişki sırasında panik benzeri davranışlar, cinsel ilişkiyi küçümseme veya daha hafif olarak ilişkiden haz alamama durumları gözükebilir. Bu kişilerin libidolarında bir sorun yoktur, orgazm olabilmektedirler. Yalnızca bazı durumlarda tiksinti duymak ve ilk deneyimden itibaren bu bozukluğa sahip olmak üzere iki tipi bulunur. Genellikle azalmış cinsel istek bozukluğuyla beraber görülmektedir.

Eğer siz de cinsel tiksinti bozukluğu yaşadığınızı düşünüyorsanız destek almak için yüz yüze veya whatsapp görüntülü konuşma üzerinden ücretsiz 15 dakikalık ön görüşme randevusu alabilirsiniz.

Neden Biz?

Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.

Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.

Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

👇

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Erkeklerde ve Kadınlarda Cinsel Tiksinti Bozukluğu 

Cinsel tiksinti bozukluğu, yaygın olarak kadınlarda görülmektedir.

Bireyin, geçmişte yaşadığı deneyime bağlı olarak oluşabilecek bir bozukluktur.

Oran, kadınlara göre daha az olsa da erkeklerde de cinsel tiksinti bozukluğu görülebilmektedir.

Kadınlarda en sık vajinismus, erkeklerde ise ereksiyon bozukluğu ya da erken boşalmayı tetikler.

Cinsel Tiksinti Bozukluğu Nedenleri

Cinsel tiksinti bozukluğu, kökünü kişinin çocukluğundan alabilir.

Çocukken yaşanan taciz, öğretilen yanlış inanışlar, cinselliğin ketlenmesi ve bekaret, namus kavramlarının baskıcılığı bu bozukluğun kaynakları olabilir.

Cinsel travmalar, beraberinde aşağılanma, acı çekme, tiksinme, iğrenme, öfke ve utanma gibi hisleri de beraberinde getirdiği için kişi cinselliği bu duygularla eşlemiş olabilir.

Cinsel tiksinti, disparoni ve vajinismus gibi rahatsızlıkların sonucu olarak da ortaya çıkabilir. 

Cinsel Tiksinti Bozukluğu Belirtileri

Cinsel Tiksinti Bozukluğu, yineleyici bir biçimde bireyin partneri ile cinsel ilişki kurmaya karşı yoğun tiksinti hissetmesi ve genital bir ilişkiden kaçınmasıyla tarif edebilecek bir cinsel bozukluktur.

Cinsel tiksinti bozukluğunu birincil ve ikincil olarak ayırmamız mümkündür.

Birincil Tür Cinsel Tiksinti Bozukluğu

Birincil tür bozukluk olan bireylerde, çok küçük yaşlardan itibaren cinsel aktivitelere karşı olumsuz bir tutum ve kaçınma gözlenmektedir. Birincil tip bozukluğun nedenleri arasında katı yetiştirilme, gelişimsel dönemlerinde ensest, cinsel istismar, yaşla uygunsuz cinsel deneyime maruz kalma olabilir.

İkincil Tip Cinsel Tiksinti Bozukluğu

İkincil tip bozuklukta geçmişteki cinsel deneyimleri normal olan bireylerin, cinsel ilişkiden duygusal olarak tiksinmesi ve kaçınması olarak ifade edilir. Cinsel ilişki sırasında fiziksel ve ruhsal olarak sıkıntı hisseder. Tedavi edilmediği takdirde sorun ilerler.

Erken boşalma, ereksiyon bozukluğu ve orgazm bozukluğu gibi diğer bozukluklarının sonucu olarak görülebilir.

Diğer cinsel sorunlar nedeni ile kişinin cinsellikten uzaklaşmasıyla cinsel tiksinti bozukluğu oluşturması ikinci tip bozukluğun tanımı içindedir. İkincil bozukluk partnere bağlı olarak da ortaya çıkabilir, partner değiştiğinde bu bozukluğun ortadan kalktığı gözlenmiştir.

Cinsel Tiksinti Bozukluğu Tedavisi

Cinsel tiksinti bozukluğu, genel olarak tedavisi zor bir bozukluk olarak kabul edilir. Bu bozukluğun, birçok kaynakta cinsel isteksizlik, vajinismus ve disparoni ile gözlendiği, kendi başlığında incelenmediği görülmekte. Bunun haricinde tacize uğramanın sonucunda ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. Çok sık rastlanmayan bu bozukluktan elde edebilen çalışmalarda oldukça kısıtlı. Bu nedenle tanı ve tedavi süreçlerini belirlemek güç.

Günümüzde bu bozukluk için en yaralı tedavi yönteminin davranışçı duyarsızlaştırma yönteminin olduğu öngörülmektedir. Alanyazında bu tedavi yaklaşımının oldukça olumlu sonuçlar verdiğine dair bulgular yer almaktadır.

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.