İçindekiler
Grup danışmanlığı; destekleyici bir ortamda, benzer şikâyetleri olan bireyler arasında etkileşimi sağlayan bir tekniktir. Grup danışmanlığı kişilerarası öğrenme ve ilişkiler açısından en doğal ve etkili danışmanlık yöntemlerinden biridir. Grup danışmanlığı, psikodanışmanlık tekniklerinin bir grup danışanda uygulanmasıdır. Grup içerisindeki bireylerin sözel ya da davranışsal girişimlerle semptomlarını gidermeyi, uyuma yönelik olmayan davranışlarını değiştirmeyi ya da diğer bir ifadeyle kişilik değişimini hedefler.
Eğer siz de Grup Danışmanlığı konusunda destek almak isterseniz yüz yüze veya whatsapp görüntülü konuşma üzerinden ücretsiz 15 dakikalık ön görüşme randevusu alabilirsiniz.
Neden Biz?
Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog Fundem Ece tarafından kuruldu.
Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.
Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.
Grup Danışmanlık Kimler İçin Uygundur?
Öncelikle grup danışmanlığınde istekli olmak çok önemlidir.Kişisel motivasyon gerekli ölçütlerden biridir.Birinin zorlamasıyla olması uygun değildir. Yalnızlık, çekingenlik, toplumsal olarak kendini geri çekme, sosyal kaygılar, biri ile sağlıklı bağ kurma ve sevmede yetersizlik, aşırı hırslı ve saldırgan olma, empati eksikliği, diğerlerine karşı güvensizlik, agresif tavırlar, paranoid düşünceler, sevilmeme ve reddedilme korkuları, aşırı itaat etme, boyun eğicilik, pasif agresif tavırlar, diğerleri için aşırı sorumluluk alma, başka insanlara aşırı bağımlı olma gibi semptomlar gösteren kişiler grup danışmanlığı için iyi adaylardır.Bu semptomları gösterenlerin grup danışmanlığınde daha çok zorlanacağı düşünebilir o yüzden bireysel danışmanlık ve grup danışmanlık farkından bahsedelim.
Bireysel Danışmanlık ve Grup Danışmanlığı Farkı
- Bazı araştırmalarda ani tepki veren, duygularını denetlemeyen yani dürtüsel
davranış sergileyen kişilerin bireysel danışmanlıktan ziyade grup danışmanlıklarınde daha
fayda gördüğü gösterilmiştir. - Grup danışmanlığınde bireyler kendilerini ifade ederken çekinmeleri olasılığı daha
düşük çünkü o gruptaki çoğu kişide bu sorun gözlemleniyor bu yüzden
sorunların normalleştirilmesine yardımcı olunur. - Grup danışmanlığınde bireyler yalnızlık hissini bireysel danışmanlığa göre daha az
hissederler. - Grup danışmanlığı bireysel danışmanlığa göre daha düşük bütçelidir.
Grup Danışmanlığı Kimler İçin Uygun Değildir?
Öncelikle beyin hasarı olan kişiler, paranoid veya hipokondriyak kişiler, ilaç ya da alkol bağımlısı kişiler, sosyopat veya psikopat kişiler, akut psikoz geçiren kişiler grup danışmanlığı için uygun adaylar değillerdir.
- Evlilik, boşanma, orta yaş krizi, çocuk sahibi olma gibi akut yaşam krizlerinin
ortasındaki kişiler için grup danışmanlığınden ziyade bireysel danışmanlık önerilmektedir. - Kendini değerlendiremeyen, diğerleri için kaygılanamayan veya duygularını
ortaya koyamayan kişiler grup etkinliklerine katılmaktan fazla tatmin
olmayacaktır.

Grup Danışmanlığını Faydaları
Grup danışmanlığı tek başınıza olmadığınızı fark etmenizi sağlar: Her birimiz farklı
olsak ve kişiliklerimiz farklı olsa da mücadele ettiğimiz şeylerde yalnız değiliz.
Bunları bir grup içinde paylaşabilmek, yalnızlık duygusunu aşmamıza ve bizim
gibi durumda olanlara, bize yardımcı olabilecek başka insanların da olduğunu
bilmemize yardımcı olur.
- Grup danışmanlığı destek almayı ve vermeyi teşvik eder:Grup danışmanlığınde bireysel bir iletişim olmuyor.Herkes birbirinden geri bildirim alıyor ve iletişim kuruyorlar.
- Grup danışmanlığı kendi sesinizi bulmanızı sağlar: Kendi duygularınızın, ihtiyaçlarınızın farkında olmak ve onları ifade etmeyi anlatır.
Grup Danışmanlığı Hangi Alanlarda Kullanılır?
- Depresyon
- Panik Bozukluğu
- Yaygın Anksiyete Bozukluğu
- Sosyal Fobi
- Travma Sonrası Stres Bozukluğu
- Obsesif – Kompulsif Bozukluk
- Distimi
- Psikotik Bozukluklar (Destekleyici ve Sosyal Etkileşim Grupları
- Yeme Bozuklukları (Anoreksiya, Bulimia, Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu)
- Diyet Destek Grupları
- Bipolar Bozukluk Psiko-eğitim veya Destekleyici Gruplar
- Madde ile İlişkili Bozukluklar
- Cinsel İşlev Bozuklukları
- Kronik Hastalıklar
- Kişilik Bozuklukları
- Kronik rahatsızlığı olan bireylerin yakınları için destekleyici gruplar
- Yas ve Kayıplar
- Okul veya iş ile İlişkili Problemler
- Çatışma Çözümü
- Kişisel Gelişim, Farkındalık ve Kabullenme
- Ebeveynlik Eğitimi
Grup Danışmanlık Uygulamaları
Tıbbi hastalar, özellikle de kronik veya kritik hastalıkları olanlar, ömürleri boyunca çeşitli semptomlarla, nüksetmelerle veya hastalık tehditleriyle baş etme zorluklarıyla karşı karşıya kalırlar. Bundan sonraki bu yeni değişikliklere uyum sağlama süreci, hastaların özgüveninde, kişilerarası ilişkilerinde ve yaşam aktivitelerinde birçok değişikliği içerir. Hastayı tek başına muayene etmek yeterli değildir. Günümüzde grup psikodanışmanlığı çok sayıda tedavi türünü kapsamaktadır (örneğin; psikoeğitim, bilişsel-davranışçı danışmanlık, destekleyici danışmanlık, psikodinamik danışmanlık vb.). Grup kompozisyonu (homojen/heterojen), format (ör: açık/kapalı), süre (uzun/kısa dönem) ve hedefler (öfke kontrolü, kaygı seviyesini azaltma, alkol kullanımını durdurma) açısından farklılık gösterebilir(Arayıcı.,S.G). Grup psikodanışmanlığı yeni bir psikolojik müdahale biçimi değildir.

Örneğin; kanser hastalarında uygulanan grup danışmanlığınden bahsedelim.Hastalar grup danışmanlığınde yalnız hissetmezler ve birliktelik duygusunu yaşarlar. Bu sayede hastalar başka yerde bulamayacakları benzer işlemlerden geçen kişilerle tanışma fırsatına sahip oluyorlar. Başta bilişsel davranışçı danışmanlık (BDT) ve
bilişsel davranışçı grup danışmanlığı (CBGT) olmak üzere psikoeğitim, destekleyici danışmanlık ve bilişsel temelli yaklaşımlar gibi çeşitli terapötik yaklaşımların kanser hastalarına yönelik psikolojik müdahalelerde etkili olduğu gösterilmiştir. Grup danışmanlığınin bir diğer avantajı ise bireysel danışmanlığa göre daha ucuz olmasıdır. Grup danışmanlığı danışmanın zamanını kullanmasına olanak tanır (Spiegel, 1994).
Yazar: Emriye Eviş
Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.

Uzmanlık alanları: Çocuk, Ergen, Yetişkin, Aile, Çift, Cinsel Danışmanlık.
Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü tam burslu kazandı. Psikoloji Bölümü’nü (%30 İngilizce) burslu okurken başarısı sayesinde Çift Anadal Programı’na kabul edilerek Sağlık Yönetimi Bölümü’nü de tamamladı.