İçindekiler
Ghosting nedir? İlişkiler insanlar için olmazsa olmaz bir parçadır. İletişim kurmak, duygusal bağ kurmak insanın temel ihtiyaçlarından biridir. Flört; karşılıklı sosyal etkileşim içerisinde olunan ve bu etkileşimi bir ya da iki tarafın istemesiyle sonlandırılan ya da bu etkileşimin resmiyete dökülmesidir. Flört şiddeti ise ilişki içinde kişilerin birbirlerine karşı fiziksel ya da psikolojik tehdit içeren davranışlardır. Flört şiddetinin de türleri vardır. İşte Ghosting de bu flört şiddetlerinden biri olarak sayılır.
Ghosting Nedir?
Türkçesi ‘Hayaletleme’’olan bu kavram hayalet flört olarak kullanılır. İlişki anında partnerlerden birinin herhangi bir söylemde bulunmadan ilişkiden çekilip kaybolma haline Ghosting denir. Kişi aramalara ve mesajlara bunu yapan kişi yanıt vermez. Her türlü birisi size ghosting yaptığında ona ulaşılmaz. Bu 2000’li yılların başında başlar. Genellikle 19-30 yaş arası insanların %25’i buna maruz kalıyor. İlerleyen teknolojiyle birlikte dijital ortamlarda başlayan ilişkilerde ghostinge daha sık rastlanmaktadır. Ghosting ile sonlanan ilişkilerin çoğu kısa süreli ve bağlılığın az olduğu ilişkilerdir. İlişki süresi uzadıkça ve bağlılık arttıkça, ilişkilerin konuşarak sonlandırılır ( Koessler, Kohut, Campbell 2009).
Ghostinge maruz kalan kişilerin özsaygısı kötü etkilenir. Ghost edilen kişi bu deneyimin ardından oldukça yoğun bir hayal kırıklığı yaşadıkları ve korku, kaygı gibi duygularının tetiklendiği bulunmuştur (Kallis, 2017 ve Nunez, 2018). Kendini değersiz ve yetersiz hisseder. Yaşadığı duygusal şiddetten dolayı kendini suçlarlar ve kendilerine yoğun öfke duyarlar. Duygusal anlamda zor bir dönem geçirdiği için fiziksel ve psikolojik belirtiler ortaya çıkabilir. Ağlama krizleri, stres, anksiyete, depresyon, uyku bozuklukları ve travma sonrası stres bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklar başlar. Kişi bu yaşadığı olaydan sonra her şeye karşı temkinli davranmaya başlar.
Eğer siz de ghosting yaşadığınızı düşünüyorsanız destek almak için yüz yüze veya whatsapp görüntülü konuşma üzerinden ücretsiz 15 dakikalık ön görüşme randevusu alabilirsiniz.
Neden Biz?
Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.
Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.
Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.
👇
Ghosting belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Partneriniz müsait olmadığı için, şarjı bittiği için, telefonu çekmediği için mesajınıza ya da aramalarınıza cevap verememiş olabilir. Bu çok normal bir durumdur. Ama partneriniz sık sık ortadan kayboluyor ve uzun süre size nedensiz yere cevap vermiyorsa ve sizinle geçiştirmeli konuşuyorsa dikkatli olmalısınız.
- Bazen partneriniz kendisiyle ilgili gelişen sorunlardan dolayı yalnız kalmak, uzaklaşmak isteyebilir. Yaşadığı sorunlardan dolayı fiziksel ya da duygusal olarak sizden uzaklaşabilir. İlişkinizde bir şeylerin değiştiğini ve her zamankinden farklı olduğunu, aranıza bir mesafe ya da soğukluk girdiğini düşünüyorsanız bu bir belirti olabilir.
Bir Erkek Neden Ghosting Yapar?
Kelime anlamınca reddedilme ve terk edilme olarak adlandırılan bu durum en temelinde kişideki bağlanma sorunu, yüzleşmede sıkıntı ve özgüvensizlikten kaynaklanmaktadır. Cinsiyet fark etmeksizin duygusal yakınlıklar beraberinde kokuyu da getirebilmektedir. Bağlanma problemiyle ortaya çıkan korku kişinin sebepsizce iletişimi sonlandırmasına neden olmaktadır. Genel olarak erkeklerin duygusal problemlerinden kaçmak için uyguladıkları bir seçenektir, içinde bulundukları durumla yüzleşmek ve bir çözüme kavuşturmak yerine bıçak gibi keser, ilişkiyi ve beraberinde kişiyi terk ederler.
Ghosting’e yönelen kişi aniden kaybolmanın hoş bir davranış olmadığının farkındadır fakat bunu uygulayabilmektedir. Erkek birey eğer ghosting yapıyorsa, bunun başlıca bazı nedenleri olabilir.Bu nedenler; özgüven problemleri yaşıyor olabilir, duygusal zeka düşüklüğü var olabilir, güvensiz bağlanmaya maruz bırakılmış olabilir, sorumluluk alma konusunda kaygı yaşıyor ve bununla bağlantılı da zorluk çekiyor olabilir, uzun vade de ilişkide gelecek görmüyor olmak da başıca ghosting nedenlerindendir.Hayalet erkekler en başlıca olarak kendi duygusal rahatsızlıklarından kaçınmaya çalışırken bunun partnerinde yaratacağı duygusal çöküntüyü düşünmezler ve iletişimi tamamen koparırlar. Ghosting her zaman ‘tek taraflı’ bir davranıştır. Ghosting yapan erkeğin muhtemelen sizinle olma veya olamama nedenlerini açıklamaya cesareti yoktur, hayatında yolunda gitmeyen şeyler vardır ve sizinle içerisinde bulunduğu şeyden sadece anlık olarak heyecan duymuştur, o sırada hoşuna giden şeyden bir süre sonra ilgisi dağılmıştır. Hayalet erkekler iletişim ve empati konusunda da zayıftırlar. Empati bir ilişkide daha fazla istikrar ve doyum deneyimine ve ilişki çatışmalarında başarılı çözümler kullanılmasına katkıda bulunan etkili bir beceridir. Daha çok “narsisistik kişilik örgütlenmesi”nde görülen “empati eksikliği” erkeklerin ilişkilerini sona erdirirken partnerleriyle yüzleşmek yerine iletişimi kesmesini kolaylaştırır. Başkalarının duygularını ve bakış açılarını anlayabilen kişiler, ortadan kaybolmak ve partnerlerini yalnız bırakmak yerine, ilişkilerin sona erdirilmesine empatik bir şekilde yaklaşırlar. İşin aslına bakılırsa algılananın ötesinde Ghosting’in kadını erkeği yoktur, yüzleşmekten kaçan herkes bu kolaycılığı sergileyebiliyor. Ghosting maduru olmamak adına unutulmaması gereken bir şey vardır ,yolcu koltuğunda oturmamak gerektiği; direksiyona geçerek kararlarınızı kendinizin vermesi ve hayatınıza bu şekilde devam ettirmektir.
Ghosting’in Sebepleri Nelerdir?
Ghosting; temelde reddedilme veya terk edilme gibi algılanmaktadır. Ancak kişinin özgüvensizliğinden ve yüzleşme korkusundan kaynaklanmaktadır. Buradaki en büyük etken korkudur. Çünkü bu tip kişilerde duygusal yakınlık korkuyu beraberinde getirir. Bağlanma düşüncesi, bir duyguyu partneriyle yaşama düşüncesi kişiyi korkutur. Bu nedenle de istese de korkusuna yenik düşen kişilerde bu belirtiler görülmektedir.
- Özgüven düşüklüğü.
- EQ düşüklüğü ( Duygusal Zeka düşüklüğü).
- Güvensiz bağlanma modu.
- Sorumluluk alma kaygısı.
- Uzun vadede ilişkide bir gelecek görememek.
- Gerektiği kadar romantik hisler beslememek.
Leon Festinger tarafından ortaya atılan Bilişsel Uyumsuzluk Teorisi (Cognitive Dissonance Theory)’ne göre, insanlar düşüncelerini ve davranışlarını geçmişteki deneyimlerine göre belirlerler. Fakat bazen, kendi inanç sistemlerine aykırı bir durumla karşılaşabilirler. Bu durumda bir çelişki meydana gelir ve kendi inanç sistemlerinden uzaklaşmamak adına sonradan meydana gelen çelişkiyi kabul etmeyerek ya da görmezden gelerek yok saymak isteyebilirler. Daha önceleri aniden terk edilmiş biri aslında aniden ortadan kaybolmanın uygun bir davranış olmadığını bilmesine rağmen karşısındakine yine de bu kötü davranışı sergileyebilir. Tüm kanıtlar ve önceki deneyimleri tersini iddia etmesine rağmen, ghoster’ın zihni bir çeşit şüphe içerisine girer ve inandığı şeyin doğru olduğu konusunda direnç gösterir.
Ghosting Nedir? Baş Etme Stratejileri Nelerdir?
Bu tür durumlarda duygusal olarak etkilenmek çok normaldir. Bu durumun “Herkesin başına gelebilir.” olgusu olduğunu kabul ederek süreci daha kolay atlatabilirsiniz. Partnerinizin aksine; siz duygularınızla yüzleşmelisiniz ve kaçmamalısınız.. Kendi baş etme stratejinizi geliştirmelisiniz. Bunlar; meditasyon yapmak, egzersiz yapmak, minnettarlık duymak, başkalarına yardım etmek, nefes egzersizleri yapmak, sorun yerine çözüme odaklanmak, dengeli beslenmek, kendinize eğlenmek ve kafanızı boşaltmak için zaman ayırmak, bol su içmek, kişisel amaçlar belirlemek, yeni bakış açıları üretmek, daha çok gülümsemek veya profesyonel destek almak olabilir.
Braham’ın (1958) geliştirdiği 4 Aşamalı DKBY modeli ile yaşadığınız bu stresi yönetebilirsiniz.
D-DEĞİŞTİR: Fırsatınız varsa içinde bulunduğunuz olumsuz durumu değiştirerek stresi ortadan kaldırabilirsiniz.
K-KABUL ET: Kontrol edemeyeceğiniz durumlar olduğunda, bunları kabul edip ve olumlu yaklaşımı öğrenebilirsiniz.
B-BOŞVER: Boş vermek, bazı durumları bazen bırakmak, zihinsel, duygusal ve fiziksel açıdan işe yarayan güçlü bir yoldur.
Y-YAŞAM TARZINI YÖNET: Gelecekte stres oluşturabilecek durumlarla başa çıkabilmeyi sağlayan, sağlıklı alternatifleri (egzersiz, diyet, gevşeme, destek alma vb.) hayatınıza eklemek, oluşabilecek stresle mücadele etmeyi sağlar.
Ne yapılmamalı kısmına da bir bakış atacak olursak; birlikte çekildiğiniz eski fotoğraflarınıza bakmak, mesajlarınızı okumak, partnerinizin sosyal medya hesaplarını takip etmek gittiği yerleri öğrenip karşılaşmaya çalışmak gibi davranışlardan uzak durmalısınız.
Bu yazımızda
- Ghosting nedir?
- Ghosting’in sebepleri nelerdir?
- Ghosting ile baş etme stratejileri nelerdir?
başlıklarını işledik.
KAYNAKÇA:
https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0265407520970287
http://www.beyazpsikoloji.com/Blog/5038/bir_varmis,_birden_hayalet_olup_yok_olmus
https://www.psikolojibilgisi.com/iliskilerdeki-psikolojik-siddet.htm
MELİSA ÖZÇAKMAK
Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.
Uzmanlık alanları: Çocuk, Ergen, Yetişkin, Aile, Çift, Cinsel Terapi.
Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü tam burslu kazandı. Psikoloji Bölümü’nü (%30 İngilizce) burslu okurken başarısı sayesinde Çift Anadal Programı’na kabul edilerek Sağlık Yönetimi Bölümü’nü de tamamladı.