Uyku, vücudumuzun ve sağlığımızın ihtiyaç duyduğu bir gereksinimdir. Yeteri kadar uyuyamadığımız durumlarda uyku bozukluğu yaşarız ve yaşam kalitemiz azalır. Uyku Bozuklukları başlıca şikayetlerimiz şu yöndedir:

  1. Uykuya dalamıyorum.
  2. Çok fazla uyuyorum.
  3. Gece uykum sık bölünüyor.
  4. Sıçrayarak uyanıyorum.
  5. Geceleri kabuslar görüyorum.
  6. Ne kadar uyursam uyuyayım dinlenemiyorum.
  7. Gün içinde çok yorgun ve uykulu hissediyorum.
  8. Otururken bile uyuyorum.
  9. Eşim, kardeşim horluyor bu yüzden uyuyamıyorum.

Bu gibi durumlarda doktorumuza başvurmamız gerekmektedir.

İnsomnia

Kişinin uykuya dalmasında ve uykusunun bölünmesinde sorunlar çıkartır. Çok erken uyanmasına sebep olur. Bu insanlar yatakta çok vakit geçirir, kısa uykuculuk durumuna İnsomnia denir.

Uyku için yeterli şartların bulunmasına rağmen uykuya dalmakta veya sürdürmede zorluk veya erken saatte uyanıp uyuyamama olarak tanımlanır. Hastalık olarak kabul edilebilmesi için en az bir ay sürmesi gerekmektedir.

Uyku Bozuklukları Uyuyamama

Sirkadyen Ritim Uyku Bozuklukları

Uzun süreli uyku ritmi bozukluğu hastalığıdır. Uyku ritim bozukluklarında ana belirti, uyumak istenilen saatlerde uyunamaması veya uyanık kalınması gereken saatlerde uyanık kalınamamasıdır.

Sirkadiyen Ritim Uyku Bozuklukları şunlardır:
Gecikmiş Uyku Fazı Bozukluğu
Erken Uyku Fazı Bozukluğu
Düzensiz Uyku-Uyanıklık Ritmi
Serbest Gidişli Uyku-Uyanıklık Ritmi
Jet Lag Bozukluğu
Vardiyalı Çalışmaya bağlı Uyku-Uyanıklık Ritim bozukluğu
Tıbbi Durumlara Bağlı Sirkadiyen Ritim Uyku Bozukluğu

Uyku ile İlişkili Solunum Bozuklukları

  1. Apne sorunları
  2. Horlama
  3. Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OUAS): En sık görülen belirtiler; yüksek sesle horlama ve gün içi aşırı uykululuk halidir. OUAS için en önemli risk faktörleri obezite, yaş ve cinsiyettir.
Uyku Bozuklukları, Aşırı Uykuluk Hipersomnia

Hipersomnia (Aşırı Uykululuk)

Çok uyuma anlamına gelen Hipersomnia ailede yaygın bir durum olmasıyla ya da kişilik özellikleriyle ilgili olabilir. Akciğer, karaciğer rahatsızlıklarına, beyiz lezyonuna ya da kalp hastalıklarına bağlı da gelişebilir. Bu yüzden Hipersomnia şüphesi olan hastaların bir doktora başvurması tavsiye edilir.

Narkolepsi, Hipersomnia ya örnek verilebilir. Kısa süreli uyuma durumudur ve bu süre zarfında çok çabuk dalınır, halüsinasyon görme durumları meydana gelir.

Huzursuz Bacak Sendromu

Uykudayken hareket bozukluğu davranışı olarak tanımlanır. Uyku kalitesinin düşmesine sebep olur ve sosyal hayatı olumsuz etkiler. Kişiden kişiye değişmekle birlikte uyuşma, karıncalanma gibi belirtiler baş gösterir. Bu yüzden bacaklarını hareket ettirerek, gererek bu hissi kısa süreli de olsa geçirmeye çalışırlar.

Uyku Bozuklukları, Uyurgezelik

Uyurgezerlik

Genellikle 10 yaş civarındaki çocuklarda görülür. Yataktan kalkıp giyinebilirler, eşyaların yerlerini değiştirebilirler. Bu gibi durumlar tedavi gerektirmez zaten yaş aldıkça görülme sıklığı azalır. Yetişkinlerde nadiren görülür.

Ayyüce Tepe

Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.