İçindekiler
Fomo nedir? Sosyal medya bağımlıları için kullanılan ve günümüzde karşı karşıya kaldığımız durumlardan biridir. Gelişimleri kaçırma korkusu olarak da bilinen fomo bireyin bulunmadığı ortamda güzel deneyimleri kaçırma korkusu ve bireyin sürekli bu endişe, korkudan ötürü sosyal ağıyla sürekli bağlantıda kalmasına neden olmaktadır.
Fomo Sosyal medya günümüzde herkes için neredeyse vazgeçilmez bir parça olmuştur. Fomo sosyal ağlardaki kullanımdaki artışa sebep olan ana etkendir de diyebiliriz. Sosyal içeriklere erişim de fomoya neden olan sebeplerden biridir. Fomo Nedir? Birey sosyal medya aracılığıyla arkadaşlarının profillerini, davranışlarını izleyerek sorunlu karşılaştırmalar yapar. Birey kendini sosyal medya sebebiyle aşağılık hissedebilir ve dışlanmış olarak görebilir ve bu sebeple kendini sosyal medya da sürekli ifşa etme davranışı gösterir. Fomo nedir? Bu sendromu yüksek bireylerde sosyal medyadan uzak kalındığı süreçte stres diğer bireylere göre fazlasıyla vardır. Fomo sendromu sosyal medyanın açtığı psikolojik sorunlardan en önemlilerinden biridir, sosyal medya ve beden algısı.
Eğer siz de fomo yaşadığınızı düşünüyorsanız destek almak için yüz yüze veya whatsapp görüntülü konuşma üzerinden ücretsiz 15 dakikalık ön görüşme randevusu alabilirsiniz.
Neden Biz?
Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.
Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.
Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.
👇
Fomo sendromu en çok z kuşağında karşımıza çıkar. Bunun yanında fomo sendromu nomofobi (telefonsuz kalma korkusu) ile birlikte ortaya çıkabilir. Basit bir algı olarak ortaya çıkan bu durum zamanla gelişir ve bireyi hiçbir şeyden eksik kalmayayım diye sürekli olarak sosyal medyaya bağlı kalmaya ihtiyacımız haline getirir. Düşünecek olursak arkadaşlarımızın bizden daha iyi şeyler yapacağını bilmemiz ezik bir kimseymişiz hissine neden olur. Onların hayatının bizden daha ilginç, daha güzel olduğu düşüncesine kapılırız. Bir senaryo düşünelim. Evde akşam güzel ve kaliteli bir zaman geçiriyorsunuz örneğin kitap okuyorsunuz veya iyi bir film izliyorsunuz ve bir ara sosyal medyaya bakmak için giriyorsunuz. Takip ettiğiniz kişilerin çoğunun gezdiğini, akşam yemeğini dışarıda eğlenerek geçirdiklerini görüyorsunuz. Eğer bu durum sizde bir sıkıntı yaratıyorsa fomo sendromuna yakalanmak üzeresinizdir.
Fomo Ne Demek
Günlük olarak çoğumuz hayatın bazı noktalarında önemli şeyleri kaçırdığımızı düşünerek endişe duymuşuzdur. Bu çok normal bir durumdur. Fakat asıl problem başkaları o anda daha heyecanlı şeyler yapıyor diye bizim eğlenemediğimizi hissettiğimiz anda başlar. Sürekli önemli şeylerden yoksun kaldığımızı düşünmek kaygı seviyemizi de arttırır. Yeni teknoloji sayesinde başkalarının neler yaptığını sürekli takip eder haldeyiz. Bu sebeple nelerden eksik kaldığımızı da biliyoruz ve bu eksik kalma endişesiyle işleri aksatabiliyoruz, uykusuz kalabiliyoruz. Fomo sendromu yaşayan bireylerin çoğu araba da dahi telefonu kontrol eder. Katılamadığı veya çağrılmadığı etkinliklerde de sürekli eksiklik ve dışlanmışlık hissine kapılır. Fomo araştırmalara göre de erkeklerde ve ergenlik, ilk yetişkinlik dönemlerinde daha sık görülür.
Fomo borsa da ve kripto para piyasasında da gündem de yer almaktadır. Fomo yatırım yapmak açısından mantıksız kararlara ve bunun nedeniyle gereksiz kayıplara götürebilir. Bunların yanı sıra araştırmalar insanların fırsatı kaçırma korkusu sebebiyle daha çok alışveriş yaptığını da gösteriyor. Pazarlamada ise firma sahipleri fomo taktiklerine başvuruyorlar ve satışları bu taktiklerle arttırıyorlar.
Fomo Taktikleri
Kısıtlı Zaman Taktiği
Fomo’ nun nedenini bilen ya da bilmeyen kesinlikle bu taktiğe maruz kalmış ve bunun karşısında alışveriş yapmıştır. Çoğu alışveriş uygulamalarında indirim günleri kısıtlı zaman taktiğinin en büyük örneği. Hatta bir diğer örneği de black friday diye adlandırılan indirim gününden verebiliriz. Tam olarak bu psikolojiyi hedefleyen indirim günleridir.
Bireysel fırsatlar sunun
Bireysel pazarlama tekniklerinde de fomo kullanılıyor. Bir alışveriş uygulamasına girdiğimizde karşımıza “Size özel 14 saat geçerli indirim kuponu” çıkar ve bu bireyin kendisini şanslı hissetmesini sağlar. Belki de hiç aklında yokken alışveriş yapacak ya da uygulamada alışveriş yapmak için gezineceksinizdir.
Sosyal Algıyı kullanın
Kalabalığı kullanmak, sitede yer alan ürünün kaç kişi tarafından incelendiğini sunmak, depoda kalan miktarı yazmakta satışı artırıcı etkenlerden biridir. Herkes orada ve alıyor, ben bir şeyler mi kaçırıyorum hissine kapılırsınız.
Tanınmış kişi etkisi
Güvenilir, tanınmış kimseleri kullanarak reklam yapmak fomo’nun taktiklerinden biridir.
Geçmiş fırsatları gösterin
Alışveriş uygulamaları özellikle tükendiklerini göstererek sayfadan kaldırmayarak tercih edildiğini müşterilere kanıtlamaktadır. Geçmiş fırsatları göstermek bireyler üzerinde satın alma isteği doğuruyor.
Fomo Sendromunun Belirtileri
Fomo sendromuna sahip kişiler sosyal medya da günde bir saatten fazla aktiflik gösterirler. İnternetlerinin olmadığında hayatlarının durduğunu zannederler. Kısa bir süre bile internetten, sosyal medyadan uzak duramayan bireyler sosyal medya bildirimlerinden de haz alırlar. Sosyal medya da aktif olarak gönderi paylaşırlar ve beğenilmeyi beklerler. Beğenileri takip edip beğeni az olduğunda ve beğenilmediğinde kendilerini yetersiz hissederler. Telefonlarını uyurken bile sıklıkla kontrol ederler ve yanlarından ayırmamaya özen gösterirler. Telefonlarına erişemedikleri zamanlarda öfkeli ve stresli olurlar. Yanlarında ise telefon kapanmaması için şarj cihazı taşırlar.
Fomo Sendromu ile Baş Edebilme
Aslında internet ve sosyal medya bir amaç değil bir araç olarak görülmelidir. Fomo sendromuyla baş edebilmek için internet ve sosyal medyadan kademeli olarak uzaklaşılmaya çalışılmalıdır. Hobi edinmek, rutin spor yapmak, kitap okumak gibi alternatif vakit geçirici aktiviteler tercih edebilirsiniz. Fark etmek değişim için şarttır. Bu nedenle birkaç günlüğüne sosyal medya hesaplarınızı dondurarak sizde nasıl bir etki yarattığını gözlemleyebilirsiniz. Tüm bunlara rağmen yetersiz kalındığı durumlarda psikologdan destek almakta büyük önem taşır. Dünya Danışmanlık Merkezi’nde destek programını bulmanız mümkündür. Alanında uzmanlaşmış kadromuz sayesinde fomo sendromu gibi ihtiyacınız olan desteğe ulaşabilirsiniz.
Eda Nur Aksoy
Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.
Uzmanlık alanları: Çocuk, Ergen, Yetişkin, Aile, Çift, Cinsel Terapi.
Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü tam burslu kazandı. Psikoloji Bölümü’nü (%30 İngilizce) burslu okurken başarısı sayesinde Çift Anadal Programı’na kabul edilerek Sağlık Yönetimi Bölümü’nü de tamamladı.