İçindekiler
- Orgazm Nedir?
- Orgazmın İşlevleri
- Anorgazmi Nedir?
- Anorgazmi Türleri Nelerdir?
- Orgazm Olamama Nedenleri
- Anorgazmi Tedavi Yöntemleri
Toplumlarda cinsel işlev bozuklukları sıklıkla meydana gelmektedir. Her ne kadar sık sık bu sorunlar yaşansa da önemsiz olarak görülüp, doktora yansıtılmamakta ve bu yüzden çözüm üretilemeyerek üstü kapanmaktadır. Erkeklerde cinsel bozukluklar olabileceği gibi bu durum kadınlarda da mevcuttur. Kadınların her ilişkide muhakkak orgazm olması yanlış bir inançtır. ‘Kadınlarda Boşalma Sorunu’ dediğimizde bu durum fiziksel, psikolojik, metabolik, hormonal ve yaşam tarzı gibi faktörleri de içine almaktadır ve bütün bu durumların bir arada incelenmesi gerekmektedir. Çünkü kadınlarda bir kere orgazm sorunu oluşursa bu beklenti nedeniyle endişeye kapılabilir. Bu da kadınlarda orgazm olamama sorunu dediğimiz anorgazmi sorununu ilerletebilmektedir.
Eğer siz de anorgazmi yaşadığınızı düşünüyorsanız destek almak için yüz yüze veya whatsapp görüntülü konuşma üzerinden ücretsiz 15 dakikalık ön görüşme randevusu alabilirsiniz.
Neden Biz?
Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.
Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.
Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.
👇
Orgazm Nedir?
Orgazm kelimesinin kökeni Yunanca ‘şehvetli heyecan’ anlamında kullanılan ‘orgasmus’ kelimesinden gelmektedir. Tanım olarak ise orgazm cinsel ilişki esnasında hazzın en doruk noktasına ulaşması ve rahim, vajina, anüs çevresinde kasların istemsiz ve ritmik şekilde kasılmalarıdır. Ruhsal bir boşalma ve rahatlama anıdır. Orgazm 10 ila 20 saniye arası kadar sürer. Ama kullanılan bazı ilaç ve kremlerle bu süre uzatılabilir. Kadınlarda ve erkeklerde orgazm süresi ve sayısı kişiden kişiye (yaşa, tecrübeye vb.) göre değişebilir.
Orgazmın İşlevleri
Cinsel ilişki esnasında kadın ve erkek bedenleri arasında bağın oluşmasını ve bu bağın güçlenmesini sağlar. Bağın güçlenmesi evliliklerinde, iş ve sosyal hayatlarında pozitif etki sağlar. Uyku kalitesini arttırır, kalp hastalıklarına karşı korur, stresi azaltır, cildi güzelleştirir ve orgazm doğal bir spor olarak görülebilir. Çünkü salgıladığı seratonin hormonunu arttırarak mutlu hissetmeye yardımcı olur.
Anorgazmi Nedir?
Anorgazmi, kadınlarda orgazm olamama sorunudur. Yeterli cinsel uyaran olduğu halde cinsel ilişki ve mastürbasyon gibi cinsel aktiviteler sırasında orgazmın hiç olmaması ya da oldukça zor, ahmetli bir şekilde gerçekleşmesi durumu olarak söyleyebiliriz.
Anorgazmi Türleri Nelerdir?
Birincil anorgazm: Baştan belli olan anorgazmdir. Hiç orgazm yaşanmaması durumudur. Bu duruma sahip kadınlarda cinsel istek de düşüktür.
İkincil Anorgazm: Bu durum sonradan ortaya çıkan anorgazm türüdür. Kişi geçmişte orgazm yaşayabiliyordur, şimdilerde çok yoğun olarak yaşayamamaktadır.
Durumsal Anorgazm: Bu tür anorgazmda kişi zaman zaman bazı durumlarda orgazma ulaşabilmektedir. Bu durum şu anki partnere göre gelişebilmektedir.
Klitoral Anorgazmi: Hiçbir şekilde orgazm olamama sorunudur. Mastürbasyon ile klitoris uyarısı bile orgazmı gerçekleştirememektedir.
Vajinal Anorgazmi: Dıştan bir etkinin klitoris uyarısı ile orgazm yaşanırken, partner ile cinsel ilişkide orgazmın gerçekleşememesidir. Kadınların büyülk çoğunluğu bu anorgami problemini yaşamaktadır. Diğer bir adı ise ‘Coital Anorgazmi’dir.
Erken Orgazm: Orgazmın beklenenden daha kısa sürede gerçekleşmesidir. Nadir görülen bir durumdur.
Random (Rastgele) Anorgazmi: Kişinin zaman zaman orgazm yaşaması ya da yaşayamaması şeklindeki anorgazmi türüdür.
Orgazm Olamama Nedenleri
Başta da belirttiğimiz gibi orgazm olamama nedenleri fiziksel, psikolojik, ve yaşam tarzı gibi faktörlerden dolayı olabilmektedir.
Fiziksel nedenler; vajinada yer alan enfeksiyon, histerektomi ameliyatı geçirmek, rahim kanserini atlatmak gibi jinekolojik sorunlar, vajinal kuruluk veya ağrılı cinsel ilişki (disparoni) nedeni olan ‘vulvar vestibulit sendrom’ gibi durumlardan dolayı orgazm gerçekleşmeyebilir. Bu durumlar tedavi edilmelidir. Kronik alkolizm, şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve bazı nörolojik hastalıklar anorgazmiye neden olabilmektedir.
Psikolojik nedenler; kişinin cinsel kimliğinin oluşmaması veya cinsel kimliği oluşurken yaşadığı travmatik deneyimler (cinsel istismar, taciz, tecavüz), partnere karşı güvensizlik, seksüel kaygı, cinsel ihtiyacı bilememe ve bu konu hakkında yetersiz iletişim sorunları, otokontrolü sürekli elde tutmaya çalışmak, kendini partnere bırakamama ve cinsel ilişkide bile mükemmeliyetçi kimliğini ortaya çıkaran kişilerde anorgazmi yaşanabilmektedir.
Anorgazmi Tedavi Yöntemleri
Kadınlarda bu durum özgüven azalmasına, depresyona, öfke patlamalarına, kronik mutsuzluğa, kişinin kendini değersiz görmesine ve yetersiz hissetmesine neden olmaktadır.
Orgazm olma işlevini kazandırmak için kişiye cinsel terapi önerilebilir. Cinsel terapi ile orgazm olma öğretilebilir veya geliştirilebilir. Cinsel terapilerde; hastanın cinsellikle ilgili bilgilerinin artırılmasına, eksik veya yanlış bilgiyi cinsel bilgilerin düzeltilmesine, kendini, vücudunu ve haz aldığı bölgeleri, durumları tanıyıp keşfetmesine, cinselliğe olan negatif bakışının pozitif yöne çevrilmesine, cinsel uyarılmayı arttırıcı terapilerin uygulanması ile tedavi edilebilir. Cinsel uyarılmayı arttırıcı terapi yöntemine örnek olarak fantezi kurgular ve erotik filmlerin izlenmesi denilebilir. Bunlar dışında cinsel travma öyküsü olanlara EMDR terapisi uygulanabilir.
Terapi yöntemler dışında genital bölge için lazer, radyofrekans, ve PRP (Platelet Rich Plasma) uygulamaları, G noktası büyütme, lazerle vajina yenileme gibi uygulamalar hem cinsel ilişkide hazzı arttırmaya hem de orgazm fonksiyonunu kolaylaştırma amacıyla tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.
Sonuç olarak anorgazmi tedavi edilebilir bir cinsel işlev bozukluğudur. Bu durum normal olup, durumla pek çok kadın karşılaşmaktadır. Siz de anorgazmi problem yaşadığınızdan şüphe duyuyor, kimi zaman bu durumdan dolayı zorluk yaşıyorsanız, uzman psikologlarımız ile iletişime geçerek online veya yüz yüze terapi desteği alabilirsiniz. Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi olarak bu ve buna benzer cinsel bozukluklarla ilgilenen pek çok uzmanımız bulunmaktadır.
İLAYDA TAŞ
Kaynak: https://www.eserdag.com/tr/orgazm-olamama-anorgazmi
Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.
Uzmanlık alanları: Çocuk, Ergen, Yetişkin, Aile, Çift, Cinsel Terapi.
Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü tam burslu kazandı. Psikoloji Bölümü’nü (%30 İngilizce) burslu okurken başarısı sayesinde Çift Anadal Programı’na kabul edilerek Sağlık Yönetimi Bölümü’nü de tamamladı.