Danışmanlık yöntemleri ve psikolojik danışmanlık (psikodanışmanlık) bireylerin duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümünü, ruh sağlıklarının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan tekniklerin genel adıdır.
Bu konuda gereken eğitimi almış bir klinik psikolog/psikiyatr ile “psikiyatrik hastalık/psikolojik temelli” sorunlarının çözümü için kendisine başvuran danışan, hasta, çift, aile ve gruplar arasında gerçekleşen “tedavi amaçlı işbirliği-iletişim” sürecidir.
Danışmanlıkta “belirli bir teori ya da paradigmaya dayanan, planlanmış bir tedavi yaklaşımı” vardır ve psikodanışman bu yaklaşımın eğitimini almış bir uzmandır. Bu özelliğiyle psikodanışmanlık; diğer “danışmanlık, destek, koçluk, kişisel gelişim vb.” süreçlerden ayrılır.
Psikolojik Danışmanlık(Danışmanlık) Ne Değildir?
- Yakin çevreyle arkadaşlar, akrabalar vs sohbet etmek, danışanın neşelendirilmesi gibi iyimserlik dağıtan bir süreç değildir.
- Psikolojik danışmanlık, danışan yerine karar almaz. Danışanı kendi sağlıklı kararlarını alması için destekler.
- Psikolojik danışmanlık ilk birkaç seans genellikle bireyi tanımaya, problemi ve uygulanacak tedavi stratejilerini belirlemeye yöneliktir. Psikologlığa gelen danışanların ilk görüşmede sorunlarından tamamen kurtulup yepyeni bir hayata başlayacaklarını düşünmeleri çoğu zaman hayal kırıklığı yaşamalarına ve danışmanlığı bırakmalarına neden olmaktadır. Tabiî ki psikodanışmanlık yeni bir hayata başlamak için güzel bir fırsattır. Ancak bunun için biraz sabır gerekmektedir.
- Psikolojik danışmanlık sadece çocukluk anılarınızın veya geçmiş travmalarınızın anlattırıldığı bir süreç değildir. Çocukluk anılarının ve geçmiş travmaların üzerine odaklanan danışmanlıklar psikodinamik ve psikanalitik kökenli danışmanlıklardir ve son derece akımlardır. Ancak bu dünyada bilinen onlarca farklı danışmanlık yöntem ve tekniklerinden bir tanesidir.
- Psikolojik danışmanlık sadece hasta insanlar gitmez. Her insan hayatı boyunca zorlu süreçlerle karşı karşıya kalır. Bu süreçlerin yaşandığı dönemlerde daha sağlıklı kararlar alabilmek, süreci en az hasarla atlatmak ve daha dengeli bir yaşam sürdürebilmek adına psikodanışmanlık bireye büyük faydalar sağlar.
- Psikolojik danışmanlık bir mahkeme, psikodanışman de hakim değildir. Yani psikodanışmanlık bir yargılanma, eleştirilme süreci değildir. Psikologıniz sizi olduğunuz gibi önkoşulsuz kabul edecek, eleştirip yargılamadan terapötik işbirliği içine girecektir. Kendinize ya da başkalarına zarar verme durumunda psikodanışmanın müdahale sorumluluğu vardır.
- Psikolog ilaç yazmaz, psikiyatrist ilaç yazan ruh sağlığı uzmanıdır.
Psikolog kimdir?
Psikolojik danışman, psikolojik destek ihtiyacında olan kişilere profesyonel bir çerçeve dahilinde destek veren, aldıkları psikodanışmanlık eğitimleriyle danışmanlık konusunda uzmanlaşmış kişilere denir.
Psikologlar; bireylerle, gruplarla, çiftlerle ya da ailelerle onların ruhsal sıkıntılarına çözüm getirmeleri için işbirliği içinde çalışan, psikodanışmanlığı yönlendiren, yöneten, rehberlik eden , kısaca uygulayan kişilerdir. Kişi psikolog, psikolojik danışman ve hatta isterse psikiyatr olsun, psikodanışmanlık uygulamak için temel (lisans) eğitimlerine ilaveten psikodanışmanlık eğitimi almak zorundadır. Genellikle danışmanlık merkezlerinde, kliniklerde ya da hastanelerde çalışırlar.
Pendik sahilde ve Kadıköy Caddebostan’da yer alan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi’lerimizde alanında yetkin uzman kadromuzla iletişime geçebilir ve psikolojik danışmanlık alabilirsiniz.
Yaygın danışmanlık yöntemleri şunlardır:
Davranışçı Danışmanlık
Bilişsel Danışmanlık
EMDR
Varoluşçu Danışmanlık
Oyun Danışmanlığı
Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.