İçindekiler
Overthinking yani aşırı düşünme hastalığı, senin geçmiş yaşantına ya da geleceğine dair sık sık ve gereğinden fazla düşünme olarak tanımlanabilir. Düşüncelerin sık sık tekrar etmesi yüzünden “Düşünme gevişi” denilen kavram da bununla beraber ortaya çıkar ve aynı zamanda bu isimle de bilinir. Eminim senin de yaşantında pek çok konuda zorlandığın ve sıkıntı çekip işin içinden çıkamadığın konular olmuştur. O dönemde sürekli bunlar hakkında kaygılı olup düşünüyor olmak kişinin psikolojisi üzerinde inanılmaz tahribat bırakacak bir eylem olacaktır.
Overthinking Nedir?
Eğer siz de overthinking konusunda destek almak isterseniz yüz yüze veya whatsapp görüntülü konuşma üzerinden ücretsiz 15 dakikalık ön görüşme randevusu alabilirsiniz.
Neden Biz?
Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.
Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.
Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.
👇
Senin bir olayı algılayış biçimin tamamen her insanda olduğu gibi kendine özgüdür. Bu algılama şeklin senin eylemlerin ve hislerini büyük oranda etkilemektedir. Nasıl hissedeceğini dair kendini yorumlaman ise fazla düşünmeyi de beraberinde getirmektedir. Bunun için aşırı düşünme hastalığı gerçekleştiği zaman kendinizi korumaya almalısınız.
Aşırı düşüne eylemi içinde olumsuz düşünceleri de barındır ve bunları sık sık düşünüyor olmak senin açından iyi olmayacaktır. Bu kadar sık sık düşünme eylemi gerçekleştirmen inan ki problemlerine çözüm odaklı gidebileceğin bir yaklaşım değildir.
Aşırı Düşünme Hastalığı
Negatif düşüncelerin sende bıraktığı iz aslında psikolojik problemlerin temeli oluşturmaktadır. Sık sık olumsuz düşünmek ise bir süre sonra alışkanlık haline gelinmeye başlanır. Buda seni hem fiziki hem ruhsal olarak etkiler. Overthinking’i kategorize edecek olursak bir tür kaygı bozukluğu içine dahil edilebilmektedir. Çünkü kaygı bozukluğunun en büyük belirteçlerinden biri de aşırı düşünmek hastalığıdır. Çok düşünülen şeyler kaygı, korku ve stres gibi unsurların ortaya çıkmasına sebep olur.
Bu olumsuz duyguların senin işlevselliğini bir süre bozduğunu göreceksin. Kişi bu zaman diliminde sürekli endişe hali içerisinde olur. Sonuçta da kişinin günlük hayattaki durumunu ve işlevselliğine büyük ölçüde etki eder.
Fazla Düşündüğüne Dair 10 İşaret!
- Geçmişte yaşamış olduğun utanç verici anları sürekli düşünerek o anı tekrar yaşıyormuş gibi hissetmek
- Sık sık sesli bir şekilde kendinle konuşuyorsan
- Fazla düşünmekten uyuyamıyorsan
- “Keşke…” gibi cümleler sık sık kullanıyorsan
- Daha önceki diyologlarınızı değiştirip değiştirip tekrardan kuruyorsanız
- Birilerinin hoşuna gitmeyen hareketlerini kafanda sürekli canlanandırıyorsan
- Kendinizi sosyal çevreden izole etmeye çalışıyorsan ve kendi kurduğunuz dünyada gelecek ya da geçmişe takılı düşünüyorsan
- Kontrolünüz altında olmayan şeyleri sürekli düşünmekteysen
- Kaygılanıp endişelendiğiniz şeyler sürekli zihninizdeyse ve bir çıkış yolu aramaktansa sadece sebeplere odaklanıyorsan
- Sık sık geçmiş mesaj ve mailleri kontrol ediyor ve tekrar tekrar okuyorsan
Overthinking’i Kontrol Altında Tutma Yolları
Belki de bu maddelerin on tanesinin yedisi sizde var peki ne yapacağız? Endişlenmeye mahal vermeye gerek yok. Çözüm hemen önünde her şey senin ve beynin elinde bulunuyor.
Peki tamam gördünüz ki sizde bir Overthinking mağdurusunuz, bunu kontrol altına almak için yapmanı istediğim bazı durumlar var;
- İlk olarak Fazla düşünmen sende ne gibi bir fiziksel ya da zihinsel tahribat bırakıyor. Bunu kendinde gözlemlemeni istiyorum. Belki de hiç geri gelmeyecek o değerli vakitlerinizi aşırı düşünerek harcamaktasın. Aşırı düşündüğün için ise stres ve kaygı durumun, beynini ve mideni olumsuz yönde etkiliyor. Hissettiğin kaygı uyku düzeninden hormon dengene kadar her şeyi etkiliyor.
- Düşünmemek için çözümü sosyal medyada görmüş olabilirsin. Bunu yapma eğer ki düşüncelerin bu sosyal medya ortamından kaynaklı kişiler,eylemler ise sana yardımdan çok zararı dokunacaktır. Örneğin “stalk” bununla baş gösterir.Bu durumu ortadan kaldırman için günlük sosyal medyada takılma sıklığını azaltmaya gitmelisin.
- Sürekli olarak düşünmek yerine,odaklanacağınız bir aktiviteniz olması sana fayda sağlayacaktır. Uğruna enerji harcadığın şey neden kendin için iyi bir şey olmasın.Bir amacın olması sana motivasyon kaynağı olacaktır.
- Pek çok psikolojik kökenli rahatsızlıkların tedavisinde düzenli bir biçimde egzersizi kişinin hayatına entegre etmek kullanılmaktadır. Kişide gerçek mutluluk hormonlarının salgısına neden olarak zihninin sakinleşmesine neden olarak seni rahatlatabilir.
- Sürekli aynı kişilerle sosyalleşmen sürekli onlar hakkında da düşünmene sebebiyet verebilmektedir. Hayatta yenilik insanlar için fırsat ve ferahlığı beraberinde getiriyor. Aşırı düşünme hastalığından kurtulmak istiyorsan zihnini y taze, güzel ve seni yıpratmayacak güzel düşüncelerle doldurabilirsin. Bunun için de farklı yerlerde sosyalleşip, farklı insanlarla tanışabilirsin.
- Kusurlarını kabul et. Kimse için mükemmel olamazsın,olmak zorunda da değilsin. Kendinizi olduğu şekilde kabul edebilmek, hayatında daha esnek olmana yardımcı olacaktır. Kusurlarını kabul etmekte zorluk çekmekte isen bunun için bir uzmanla görüşmen senin için faydalı olacaktır.
- Nefes egzersizi, farkındalık ,yoga ve meditasyon gibi uygulamaları hayatına entegre etmeye çalış.
- En önemlisi ise tüm bu olanların işe yarayabilmesi için seninm harekete geçiyor olman. Nereden başlamak istersen iste. Önemli olan o adımı atmandır. Emin ol bu sana çok iyi gelecek.
Tüm bu yardımcı etmenlerden çözüm alamadın mı? Peki o zaman birinden destek almaya ne dersin. Birinin sorununa yardımcı olduğunu biliyor olmak sana iyi gelebilir. Dilersen alanında uzman kadromuzdan destek alarak. Sorununa beraber çözüm arayabilirsin. Bu yolda tek başına yürümek zorunda değilsin.
Ceren Arslan
Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.
Uzmanlık alanları: Çocuk, Ergen, Yetişkin, Aile, Çift, Cinsel Terapi.
Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü tam burslu kazandı. Psikoloji Bölümü’nü (%30 İngilizce) burslu okurken başarısı sayesinde Çift Anadal Programı’na kabul edilerek Sağlık Yönetimi Bölümü’nü de tamamladı.