Cotard Sendormu nedir?

Cotard Sendromu Nedir? Görülme Sıklığı Nedir?

Psikoloji/psikiyatri tarihinin belki de en ilginç sendromlarından biri olan Cotard Sendromu, ender görülen bir psikiyatrik bozukluk olup, kişinin ölü olduğuna, hayatta olmadığına ya da iç organlarının çalışmadığına dair inançları içerir. Ayrıca, kişinin kendisini bir ceset olarak görmesi, yok olduğunu düşünmesi veya bedeninin çürümüş olduğuna inanması da Cotard Sendromunun belirtilerindendir. Hong Kong’da yapılan bazı çalışmalara göre bu hastalığın görülme seyri %0.57 lerdedir. Bununla birlikte şimdiye kadar karşılaşılan Cotard vakası sayısı 200 ile 500 arasındadır.

Neden Biz?

Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.

Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.

Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

👇

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

 Bazı araştırmalar bize, sendromun her yaşta ortaya çıkabildiği gibi şu ana kadar bu sendromu almış kişilerin ortalama yaşının 50 olduğunu ve buna ek olarak kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha fazla olduğunu gösteriyor.

Acaba Cotard Sendromu muyum?

Cotard Sendromu İsmini Nereden Aldı? Sendroma Birkaç Örnek 

Cotard Sendromu, tarih boyunca pek çok farklı isimle tanımlanmıştır. Bu isimlerden biri de “yeniden diriliş sendromu” dur. Sendrom, hastaların ölü olduklarına inanmalarına rağmen, aynı zamanda tekrar dirilebileceklerine de inanmaları nedeniyle bu ismi almıştır.

İlk Cotard Sendromu 1880 yılında Fransız bir nörolog olan Jules Cotard tarafından keşfedilmiş ve ismini yine buradan almıştır. “Matmazel X” olarak adlandırılan vakada yemek yemeyi ve vücudunun bazı bölümlerini reddeden bir kadın konu alınmıştır. 

Sendromu daha iyi açıklamak adına örnek vermemiz gerekirse bu örneklerden birkaçı şöyle olacaktır:

*Belçika’da 2009 yılında yaşanan bu olayda yaşlı bir adam birkaç sefer ölmüş olmasına rağmen kimsenin kendisini gömmeye yeltenmediğini dile getirmiştir.

*İngiltere’de bir vatandaş artık ihtiyacı olmadığını düşündüğünden yemek yemeyi reddediyordu.

*Bir sonraki örneğimiz ise bizi 2012 yılının Japonya’sına götürüyor. Bir adam doktoruna giderek kendisinin öldüğünden şüphelendiğini ve doktorun bunu teyit edip edemeyeceğini sormuş karşılığında ise “kendi kendine hastaneye gelebilen bir adam ölü olamaz” cevabını aldığında tekrardan doktoruna dönüp tüm bunların aslında beyninin bir oyunu olduğunu söylemiştir.

*1996 yılında İskoçya’da yaşayan bir adam geçirdiği ağır bir motosiklet kazasının ardından öldüğünü düşünmeye başlamıştır. Kaza sonrasında annesiyle birlikte Güney Afrika’ya taşınan adam bu taşınma sonrasında ölme düşüncelerini kendi kafasında daha da sağlamlaştırmıştır. Çünkü Güney Afrika sıcaktır ve kendisini cehenneme gittiğine inandırmıştır.

Cotard Sendormu olan insan

Cotard Sendromu Neden Ortaya Çıkar?

Sendromun nedenleri tam olarak bilinmese de, beyindeki işlevlerin bozulması, travmatik bir deneyim ya da belirli bir ilaç kullanımı gibi faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Parkinson, migren hastalığı, parietal lob tümörü, temporal lob epilepsisi gibi beyin hasarı yaratan hastalıklar yukarda bahsi geçen ve beyin işlevi bozukluğu oluşturabilen hastalıklardan olup Cotard sendromuna sebebiyet verebilmektedir.  Bunama ve felç de yine Cotard sendromuna zemin hazırlayan rahatsızlıklar arasında gösterilebilir.  Bunlara ek olarak psikolojik/psikiyatrik rahatsızlıklar için de cotard sendromu, bipolar bozukluk, şizofreni, majör depresif bozukluk gibi diğer psikiyatrik bozukluklarla da bağlantılıdır diyebilmemiz mümkündür.

Sendromun Belirtileri Nelerdir? Beraberinde Ne Getirir?

Cotard Sendromu, semptomların ciddiyeti ve çeşitliliği nedeniyle tanısı ve tedavisi zor bir hastalık olsa da durumun ciddileşmemesi adına tedaviye olabildiğince erken başlanması önemlidir. Belirtiler arasında, gerçeklik kaybı, halüsinasyonlar, paranoya, ölüm korkusu, sosyal izolasyon, intihar düşünceleri, yavaşlama, iştahsızlık, uyku bozuklukları ve halsizlik yer alır. Bir kişi Cotard sendromundan mustaripse düzenli olarak psikiyatrik tedavi alması gerekir.

Cotard Sendormu Nedir?

Sağaltım Süreci

Cotard Sendromunun belirtileri, genellikle hastanın kendisi tarafından ifade edildiği gibi bazı vakalarda, doktorlar da semptomları fark edebilirler. Hastalığın teşhisi için kan testleri, tomografi, mr gibi tetkikler istenebilir. Cotard Sendromu teşhisi konmuş bir kişi, bir psikiyatrist tarafından değerlendirilir ve belirtilerinin şiddeti ve çeşitliliği göz önünde bulundurularak tedavi süreci başlatılır.

Cotard Sendromu tedavisi de semptomların şiddetine ve nedenlerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bilişsel davranışçı terapi ve ilaçlarla tedavi sürdürülür. Antidepresanlar ve uyku düzenleyiciler gibi farklı türlerde ilaçlarla tedavi edilebilir. Bununla birlikte, tedavi süreci uzun sürebilir ve bazı vakalarda semptomların tamamen kaybolması mümkün olmayabilir.

Yazımızın başında da bahsettiğimiz üzere psikoloji tarihinde oldukça nadir görünen Cotard sendromu kişinin kendisini yahut bazı organlarının ölü olduğuna inanması olarak tanımlanıyor. Ve nedenleri ve belirtileri hakkında pek çok araştırma sonucuna ulaşabiliyor olsak da bu sendromun hala bizlere çok gizemli ve ilginç geldiği de aşikar.

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Zehra Cengiz

Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.