İçindekiler
Kekemelik; konuşma akışının anormal duraksamalar (sesin kesilmesi), ses ve hecelerin tekrar edilmesi (ke-ke-keleme), uzatılması (kkkkkkkk keleme) ile bozulması durumudur.
Bu konuşma akıcılığının bozulması durumuna konuşma gayretine bağlı olarak ortaya çıkan yüz ve vücut hareketlerinde değişikliklerde eşlik edebilir. Bütün insanlar belli bir oranda konuşma akıcılığında bozukluk yaşar.
Hemen hemen tüm çocuklar konuşma gelişiminin erken dönemlerinde konuşma akıcılığının sıkça bozulduğu bir dönemden geçerler.
Eğer siz de kekemelik yaşadığınızı düşünüyorsanız destek almak için yüz yüze veya whatsapp görüntülü konuşma üzerinden ücretsiz 15 dakikalık ön görüşme randevusu alabilirsiniz.
Neden Biz?
Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.
Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.
Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.
👇
Yetişkinler ise günlük konuşmaları sırasında pek çok kere ‘’ııı’’gibi heceleri konuşmayı bölecek şekilde araya sokar, zaman ses, hece, kelime ve söz gruplarını tekrar ederler ancak bu durumların hepsi ‘’normal’’ olarak kabul edilir ve herhangi bir endişe uyandırmaz.
Normal akıcılık bozuklukları konuşmaya yönelik çaba harcanması ve kişide endişeye rol açacak durumlar yaratmaz.
Kekemelik Neden Olur?
Kekemeliğin asıl sebebi hala tam olarak bilinmemektedir.
Muhtemel etkiler arasına ise, konuşma kaslarının koordinasyon bozukluğu, nefes problemleri, dil gelişiminin seviyesinde problem olması, diğer iletşimsel problemler ve yaşamsal stresler yer alır.
Aynı zamanda çok büyük ihtimalle kekemeliğe neden olan durum ile kekemeliğin arış ve ilerleyişine sebep olan durumlar birbirlerinden oldukça farklıdır.
Kekemelik büyük ihtimalle genetik, nörolojik ve çevresel faktörlerin karışımına bağlı olarak ortaya çıkar ve farklı oluşum sebepleri vardır.
Kekemelik duygusal ya da psikolojik problemlere bağlı olarak mı ortaya çıkar?
Kekemeliği olan çocukların, akıcı konuşması olan çocuklardan daha fazla oranda psikolojik problemleri olması ihtimali yoktur!
Genel olarak psikolojik travmanın kekemeliğe sebep olduğuna inanmak için herhangi bir sebep yoktur. Ancak bunun yanı sıra kekemelik problemi ile başa çıkmak kişiler için olabilir ve bu da kişinin yaşam kalitesini kötü yönde etkileyebilir.
Kekemelik Kaç Yaşında Ortaya Çıkar?
Kekemelik tipik olarak genç yaşlarda (2 ila5 yaş civarında) belirgin olarak ortaya çıkar ancak bazı durumlarda okul çağında ilk belirtilerini verebilir ve çok nadir olarak da yetişkinlikte ortaya çıkabilir.
Çocuğunuzun kekelemeye başladığını düşünüyorsunuz yardım almak için uzmana başvurmalı mısınız, beklemeli misiniz?
Sizde ya da daha önemlisi çocuğunuzda kekemelik konusunda bir endişe uyandığı anda hemen ve acil olarak profesyonel yardım aramalısınız.
Bazı çocuklar büyüdükçe kekemeliğin üstesinden gelecek ve akıcı olarak konuşabileceklerdir. Ancak bazıları bunu yapamayacaktır.
Kekemeliğe bağlı olarak gelişebilecek problemler yeterince erken dönemde tedavi edildiği takdirde en aza indirgenebilecektir.
Kekemelik Tedavisi
Kekemelik tedavisinde gerek çocuk gerekse yetişkinlerde uygulanabilen başarıya ulaşmış yöntemler ve teknikler vardır.
Bu yöntemlerden herhangi birinin diğerine olan üstünlüğünü gösteren herhangi bir bilimsel araştırma bulunmamaktadır.
Kekemelik Tam Olarak Ortadan Kaldırılabilir ve Kişi İyileştirilebilir Mi?
Kekemelik tam bir ‘’iyileşme’’den ya da ‘’hızlı çözüm’’den söz etmek doğru olmaz.
Kekemelik bir davranış biçimidir, yanlış bir konuşma alışkanlığıdır, bir’’hastalık’’değildir.
Tedavide hedef kısa dönemde kekemeliğin azaltılması değil , uzun dönemde iyiye doğru gitme,akıcılığın arttırılması ve iletişim kurmada başarıyı sağlama yönünde olmalıdır.
Konuşma Akıcılığı Bozuk Olan Bir Çocuğa Nasıl Yaklaşmalısınız?
Çocuklar akıcı konuşmadıklarının farkında olamayabilirler. Böyle bir durumda akıcılık bozukluğuna dikkati çekmemek gerekir.’’Dur ve yeniden söyle’’konuşmaya başlamadan önce düşün’’, daha yavaş konuş’’ya da dilini arı mı soktu? gibi yorumlar durumu çözmeye yardımcı olamayacaktır.
Çocuğun ne anlatmakta olduğuna odaklanın ve onu dikkatle, sabırla dinleyin, çocuğun bunu nasıl söylediğine odaklanmayın.
Eğer çocuğun konuşmasına bağlı olarak üzülmekte olduğunu gözlüyorsanız ona, konuşma güçlüğü içinde olduğunu fark edip anlayışla karşılaştığınızı destek olacak şekilde hissettirilebilir, söyleyebilirsiniz.
Bunu söylemek biraz zor gibi gözüküyor.
Bunlar olabilir
Bazen kişiler konuşmakta güçlük çekebilirler
gibi yorumlar çocuğun kekemelik ile daha etkili bir şekilde başa çıkmayı öğrenmesine yardımcı olacaktır.
Konuşma Akıcılığı Bozuk Olan Bir Yetişkine Nasıl Yaklaşmalısınız?
Kekemeliği olan yetişkinler de akıcı konuşabilen yetişkinlerle aynı oranda konuşarak ifade ettikleri önem verilmesini, sabır ve dikkatle dinlemeyi hak etmektedirler.
Kekemelik Hakkında Öğretmenlerin Yapabileceği Çalışmalar Şunlardır:
- Çocuğu kekeme diye damgalamayınız ve kekeme, kekemelik gibi sözcükleri çocuğun yanında kullanmaktan çekininiz.
- Çocuğun konuşması üzerine aşırı titizlik göstermeyiniz.
- Onu sakin dinleyiniz. Endişeden uzak olunuz.
- Çocuk bir şey söyleme isteğinde acele ve telaşa kapılmadan söyleyebileceği kadar zaman fırsat veriniz.
- Onun konuşmasını olduğu gibi kabul ediniz.
- Çocuğun en az kekelediği durum ve koşulları saptayınız.
- Sınıfta bu gibi durumlarda onu konuşturunuz.
- Özendirici önlemler alınız.
- Hiçbir zaman çocuğa “yeniden başla”, önce derin bir nefes al gibi uyarılarda bulunmayınız. Bütün bu uyarılar onun dikkatini konuşması üzerine toplamasına neden olur. Bu da zararlıdır.
- Çocuk konuşurken dudak hareketlerine değil gözlerine bakınız.
- Alayı ve acı şakaları disiplin aracı olarak kullanmayınız.
- Çocuktan yapamayacağı, kadar çok şeye beklemeyiniz.
- Sınıfın çocuğa karşı olan tutumunu kontrol ediniz.
- Çocuk sınıfta yokken arkadaşlarına ona karşı nasıl davranılacağına ilişkin konuşunuz.
- Arkadaşlarının yardıma ihtiyacı olduğunu zamanla onun da düzgün konuşacağını anlatınız.
- Sınıfta yapılacak koro çalışmaları, toplu söylenen marşlara ve diğer müzik çalışmaları ritmik etkinlikle kekeme için yararlı olacağından bu tür çalışmalara elden geldiğince fazla yer veriniz.
Kekemelik Hakkında Ailelere Öneriler
- Çocuğun akıcı olmayan konuşmasına dikkat çekmeyin ve kritik etmeyin.
- Söylemeden önce söylemek istediğini düşün.
- Konuşmadan önce derin nefes al gibi uyarıları kesinlikle yapmayın.
- Böyle bir davranış gerginlik yaratır. Böylece kekemeliğin gelişme riski artar.
- Çocuğunuzun konuşma bozukluğuna üzülmeyin, şimdilik onun konuşma şeklinin böyle olduğunu ve her şeyin normal olduğunu kabul edin.
- Eğer sol elini kullanıyorsa sağ elini kullanması için zorlamayın.
- Beceriksiz ya da yanında iki ayrı lisan kullanmayın, konuşmayı öğreneme devresindeki bir çocukta bu durum olumsuz etki yapacaktır.
- Grup içindeki oyunları beceremiyor diye kaygılanmayın, insanlarla ilişki kurabilmesi için yardımınıza ihtiyacı olduğunu unutmayın.
- Yetersiz konuşmasının üstesinden gelmesi için, diğer yollardan başarı kazanması için zorlamayın.
- Daha düzgün ve akıcı konuşan kardeşleri veya yaşıtları ile asla kıyaslamayın.
- Problemin ikinci bir kazanç olarak kullanmasına yol açacak davranışlardan kaçının (bozuk konuşarak ilgi çekme isteğini yaptırma gibi)
- Size bir şey söylemeye çalışırken dikkatinizi ona verin.Çocukların bir çoğu kendisini dinleyen kişi dikkat etmediği zaman güçlük çekerler.
- Akıcı konuşan kişilerle rekabet ortamı hazırlamayın, böyle durumlarda çocuklar fazlası ile bocalar.
Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.
Uzmanlık alanları: Çocuk, Ergen, Yetişkin, Aile, Çift, Cinsel Terapi.
Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü tam burslu kazandı. Psikoloji Bölümü’nü (%30 İngilizce) burslu okurken başarısı sayesinde Çift Anadal Programı’na kabul edilerek Sağlık Yönetimi Bölümü’nü de tamamladı.